Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Diák-fitnesz - Avagy hogyan edzünk pénz és idő nélkül?

2013. február 02. - Blanka Hámori

Ahogy a címből is látszik, a mai bejegyzés rendhagyó lesz, ugyanis a diákoknak szól. Azonban éppúgy profitálhatnak belőle az anyukák is – hiszen mindkét csoport legfőbb jellemzője, hogy elsősorban pénzt és időt akar spórolni. Lássuk hát, milyen megoldások segíthetnek rajtu(n)k!

 

A diákévek alatti rendszeres sportolás több szempontból is jó döntés.
1. Elsősorban, mert az emberi szervezet 18-23 év alatt hozza ki magából a maximumot fizikailag – érdemes kihasználni azt a rengeteg erőt, amivel ebben a korban rendelkezünk, mert tökéletesen megalapozhatjuk vele a későbbi fizikumunkat.
2. Másodsorban azért, mert az iskolában töltött évek alatt az időnk legnagyobb részét üléssel töltjük – és nemcsak az órákon, de utána is: hazafelé a villamoson (vagy autóban) ülve, a dohányzóban ülve, a laptoppal ülve... Ez az egész test elgyengüléséhez vezet, a többféle gerincproblémához, a hát-, csípő- és térdproblémákhoz.
3. Fontos az is, hogy a sport tökéletesen kikapcsol. Ha az előadások után vagy a vizsgára tanulás közben elmegyünk egy jót futni, a koncentrálás sokkal jobban megy utána! Ha sajnáljuk rá az időt, lehet, hogy 2 órával többet ülünk a könyv felett, de egyáltalán nem biztos, hogy hatékonyabb az agymunka.
4. Az amerikai diák-filmekben a „nagymenők” mindig a kosaras fiúk, a csajaik meg a pom-pom lányok. :) Tudod, miért? Mert tényleg így van: aki sportol, annak nagyobb az önbizalma, az magabiztosan használja a testét, és büszke rá. Igaz, a mi egyetemeinken nincs ilyen hangsúlyozott looser-winner kultusz, de tény és való: a sport szuperül növeli a testtudatot és ezáltal az önbizalmat!
5. A kisfiam megszületése előtt nem sokkal még én is egyetemi előadásokon ültem. Akkor is nagyon elfoglalt voltam, és sok területen kellett megfelelnem. Azonban megvolt a szabadságom, hogy teendőimet (nagyrészt) én választhattam meg, az időbeosztásom magamnak készítettem. Ezt a fajta szabadságot is érdemes kihasználni, amíg van!
6. A sportolás egy jó móka. Mindenképpen örömteli kell, hogy legyen, csak meg kell találni a tökéletes mozgásformát – ne félj kísérletezni! Ezen kívül pedig el kell dönteni, hogy jobban kikapcsol-e egy magányos futás, vagy inkább társasággal esik jobban táncolni, kosarazni vagy fallabdázni. Az is előfordulhat, hogy épp a sport kapcsán találsz új társaságot! :)

 

Sok diák tisztában van a fenti előnyökkel, vagy éppen nincs is szüksége a meggyőzésre, mert szeret vagy szeretne mozogni. Sokak formálódni vágynak (fogyni vagy izmosodni), így a motiváció is megvan. Azonban két nagy akadály áll az útjukban: a pénz- és az időhiány. Pedig ezek könnyedén legyőzhetőek!

 

Az időhiány
A diákoknak tanulniuk kell, sokan dolgoznak, és természetesen a társaságba járás és a szórakozás is kötelező. Ígérem, ezekről senkit nem fogok lebeszélni! :) Az első lépés, amit ajánlani szoktam az időhiány megoldására, hogy nézzük meg részletesen, mire megy el a nap 24 órája. De pontosan, percről-percre! Írjuk le, mikor keltünk, mennyit tollászkodtunk a fürdőben, mennyi időbe telt hazaérni az egyetemről, hánytól hányig görgettük fel-le a facebookot unalmunkban, mikor kezdtünk el este tévézni, stb. Bizony meg fogunk lepődni, mennyi mindenen spórolhattunk volna 5-10 perceket vagy akár órákat! A végén még kiderülhet, hogy lett volna egy szabad órácskánk edzeni…
A következő lépés, hogy napirendet írunk. Ez a precízebbeknek könnyen megy, a szétszórtabbaknak viszont érdemes megtanulni! Igyekezzünk betartani a napirendet, ha pl. kiírtunk már a 4 - fél 6-ig egy otthoni aerobikot, akkor bizony 4 előtt 5 perccel fel kell állni, elővenni a macinacit és a rubintrékát. Sajnos, máshogy nem megy. :)
Ha már beiktattuk az edzést a mindennapjainkba, szintén vannak lehetőségeink az időnyerésre. Pl. nem mindegy, milyen messze van otthonról az edzőterem, vagy a szabadtér, ahol edzünk. Az is fontos, mennyire intenzíven edzünk: egy pörgős súlyzós edzés nemcsak hatékonyabb, de jóval gyorsabb is, mint az súlyzók-közt-ténfergős-beszélgetős órákra nyúló edzések. :)

A pénzhiány

Akár van pénze egy egyetemistának, akár nincs, akár a szüleitől kapja, akár ő maga keresi meg – természetesen a legtöbben nem szívesen költenek drága edzőtermi bérletekre. A jó hírem az, hogy ez a kifogás nem kifogás. Ugyanis futni ingyen is lehet. :) De természetesen a diák-fitnesz nem korlátozódik csak a futásra! Csupán kreatívnak kell lenni. Íme, néhány low budget edzés-ötlet: olvasd el a bejegyzés második részében! :)

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3316307896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása