Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Cél-orientált vs. Feladat-orientált

2013. május 29. - Blanka Hámori

Azok, akik sikeresen lefogytak és/vagy megizmosodtak, és látványos átalakuláson mentek át, szívesen adnak tanácsokat azoknak, akiknek ez még nem sikerült. Abban mindegyikük egyetért, hogy a kulcsszó a következetesség. Azonban abban már eltérőek a vélemények, hogy magát a következetességet, a kitartást hogyan sajátítsuk el. Van, aki azt mondja, hogy csak a cél lebegjen a szemed előtt, és akkor kibírod az odáig vezető utat. Mások arra esküsznek, hogy maga az út legyen a cél: a feladat közben érezd jól magad, akkor előbb-utóbb óhatatlanul megérkezik az eredmény.

 

A kérdés nem az, hogy melyik elmélet a helyes, hanem hogy NÁLAD melyik működik. Ugyanis van, aki cél-orientált, és van, aki feladat-orientált. Neked mindenekelőtt azt kell eldöntened, hogy te melyik típusba tartozol, hiszen elképzelhető, hogy eddig azért nem érkezett el a siker, mert nem jó módszerrel motiváltad magad! Ha számba veszed az eddigi sikereidet, könnyedén rájöhetsz, hogy cél-orientált vagy pedig feladat-orientált vagy-e.

 

A CÉL

Ha a korábbi sikeres fogyásodra, munkahelyi sikeredre, vagy más eredményedre gondolsz, és úgy emlékszel vissza, hogy kemény volt a munka-szakasz, de sikeresen motiváltad magad azzal, hogy a cél vagy jutalom képe lebegett a szemed előtt – valószínűleg cél-orientált típus vagy. A diétában vagy edzésmunkában javadra válhat, ha egy régi képedet, a régi alakodról (vagy egy újságból kivágott képet az álomalakodról) teszel a telefonod kijelzőjére. Kijelölhetsz egy zeneszámot magadnak, és elhatározhatod, hogy amikor ezt a számot hallgatod (min. napi 1x) az új alakodról álmodozol, az új ruhákról, az új Facebook profil-képedről. Neked fontos a konkrétcél kitűzés, pl. hogy hány kilótól szeretnél megszabadulni, és egy pontos, reális terv arról, hogy ezt hogyan hajthatod végre.

 

A FELADAT

A legtöbben hiába próbálkoznak a fent leírtakkal, mert a jutalom, vagy eredmény túl megfoghatatlan, túl távoli a számukra. Érdekes, hogy a legtöbb magazin és életmód tanácsadó a cél folyamatos vizualizálását hangsúlyozza, arról viszont szót sem ejt, hogy mennyire fontos, hogy maga a feladat örömmel töltsön el! Pedig ha megkérdeznénk a sikeres fogyókrázókat, fény derülne rá, hogy többségük titka pontosan az, hogy nem szenvednek, hanem mókának / kihívásnak / hobbynak fogják fel az életmódváltást. A legtöbb látványos átalakulás annak köszönhető, hogy valaki beletrafált, és olyan sportot választott, ami örömmel töltötte el, amivel aztán szinte akaratlanul fogyott. Ha a korábbi sikereidről az jut eszedbe, hogy milyen jó mókának élted meg z odavezető utat, akkor neked érdemes arra koncentrálnod, hogy tartható és örömteli diétát és mozgást válassz! Próbálj ki akár többféle edzésformát, találd meg önmagad!

 

Fitneszanyu-tipp: ne feledd, hogy a dolog nem fekete vagy fehér! A cél-orientáltakat ugyan jobban motiválja a hosszú távú cél, és sokat bírnak ennek érdekében – mégis érdemes nekik is a leginkább élvezhető módszereket megtalálni, hogy maga az út is élvezetes legyen! És ugyanez fordítva: habár a feladat maga is lehet cél, rövidtávon, hatékonyabb a program, ha pontos és konkrét tervekkel dolgozunk, melyeket alkalomadtán előveszünk, hogy tudatosítsuk magunkban: merre is tartunk!

 

 

És ráadásnak itt egy hatékony motivációs technika, amit már nagyon régóta meg akarok Veletek osztani! : )

Szép napot, jó olvasgatást! : ) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr116307960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása