Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Jön a baba!! - Mi lesz az alakommal?!

2013. július 27. - Blanka Hámori

Úgy látszik, több kedves Olvasómra is jótékony hatással van a nyári naplemente romantikus hangulata, mert az elmúlt hetekben több levelet is kaptam arról, hogy útban van, vagy tervezik az első vagy többedik babát. ; ) Ehhez először is gratulálok, és hadd mondjam el, hogy fitt, kiegyensúlyozott, tudatos anyukákból sosem elég, úgyhogy hajrá-hajrá, illetve gratulálok-gratulálok! : ) De persze tudom én, hogy a biztatásért és gratulációkért a szeretteiteknek írtok – az én tisztem pedig marad a szakmai tanácsadás, úgyhogy nem is vesztegetem a szót, lássuk, mi az üzenet a Fitneszkismamáknak!

 

Vannak kismamák, akik az első babát várják, és aggódnak az alakjuk miatt – és vannak anyukák, akik a második vagy többedik babát várják, és azért aggódnak, mert az előző szülés óta nem nyerték vissza a versenysúlyukat. A nagy kérdés minden XXI. századi nő életében, aki babát tervez vagy vár:

MI LESZ AZ ALAKOMMAL?!

 

Megmondom én mi lesz: csodálatos idő vár rád!!! Teljesen mindegy, hogy hány kilót nyom a mérleg most, a lényeg, hogy tégy meg mindent a magad és a kicsi egészségéért! Igen, az egészségetekért, és a kiegyensúlyozott, nyugodt terhességért. Vagyis: amit megtehetsz: hogy helyesen étkezel, kellő mértékben mozogsz, és jól érzed magad – amit pedig nem tehetsz meg: az alakodon vagy más lényegtelen dolgon aggódsz a legcsodásabb 9 hónap alatt! Lássuk tételesen:

1. A várandósság alatt TILOS a fogyózás!

Tisztában vagyok vele, hogy ezt a mondatot nem szívesen hallod, de akárhol is tartasz az alakformálásban, a terhesség kezdetével azt 9 hónapra (plusz még egy kis idő utána…) fel kell függesztened! Ebben az időszakban TILOS a fogyózás, a végletes étkezés, pl. ha eddig teljesen elhagytad a húsokat, érdemes megbeszélned a védőnővel és az orvossal, hogy ez a szokás a terhességed alatt folytatható-e! Az eddigi (akár évek óta tartó) fogyási szándékod, most tedd fel egy képzeletbeli polcra, és örülj neki, hogy 9 hónapnyi szabadságot kaptál, és egy lehetőséget, hogy megtanuld szeretni, tisztelni a tested, ami most így is, úgy is egyre szebb és szebb lesz! Hagyd figyelmen kívül a gyermektelen barátnők megjegyzéseit a „kerekedésedre” vonatkozólag, vagy a már gyermekes barátnők kioktatását, hogy „úgyis lesznek csíkjaid…” Koncentrálj magadra!

2. KÖTELEZŐ a kiegyensúlyozott étrend

A pici és a saját egészséged érdekében, igyekezz az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrend kialakítására. Sok anyuka vallja, hogy a terhesség előtt nem volt motivációja utána nézni az alapvető szabályoknak, és betartani azokat, azonban a testében fejlődő pici szervezetet figyelembe véve már nem is volt kérdés, hogy vegye-e a fáradtságot jót-jól enni! Most nem fogom összegyűjteni itt, hogy mit miért fontos, mit nem szabad enni, erről egymillió blog, cikk, könyv van – amit Te akarsz hallani az az, hogy nem feltétlen fogsz elhízni a terhesség alatt, ha jól eszel, és könnyen formába jössz utána. Erre pedig rábólinthatok, mert így is van. : )

3. A sportolást FOLYTATJUK

A terhesség alatti elhízások oka nemcsak a túlevés, hanem az aktivitás hirtelen lecsökkenése is. Ezért annak, aki korábban mozgott és nincs rá különösebb oka, hogy ezt abbahagyja, azt mondom, hogy folytassa azt a mennyiségű és jellegű mozgást, amit korábban végzett. Ez alól a szökdeléssel, térdhúzással, becsapódással vagy balesetveszéllyel járó sportok a kivételek, és az alulról indított hasprések!! Az intenzitást a 2. trimesztertől csökkentsük. Annak, aki korábban nem sportolt, tilos most bele kezdeni egy komolyabb programba, ők válasszák a várandós-tornákat. Minden kismama sétáljon nagyokat, kellemes, kényelmes tempóban, ha jól esik, és nyújtson sokat!

4. A terhességi csíkok ellen krémet használunk

Rengeteg városi legenda terjeng a terhességi csíkokról, csak úgy mint a szétnyílt hasizomról. Az alapelv, hogy kenjük a hasunkat az erre kifejlesztett krémekkel, de garancia nincs rá, hogy a bőr nem reped szét. Nem garancia az sem, hogy valakinek kockás hasa van a terhesség előtt, vagy eleve súly felesleggel lett terhes. Ez egy olyan kérdés, ami zsákbamacska, már csak azért is, mert a baba mérete (önmagában, meg az anyuka termetéhez arányosítva is) meghatározó! Állítólag a krém masszírozása (főleg az utolsó hetekben, ahogy „leereszkedik” a baba) a bőrbe a legjobb, amit tehetünk, illetve a minél kevesebb felesleges pluszkiló (hájból) felhalmozása.

5. Aludj sokat!

Én az első trimeszterben vagy aludtam, vagy hánytam. Egyetlenegyszer sem tornáztam, mert egyszerűen nem ment. Ha te is hasonló alkat vagy, semmi gond, néhányszor szakíts időt egy kis sétára, ha épp jól esik. Az alvással nem kell spórolni, akkor sem ha korábban imidzsed volt a pörgés. Most rengeteg energiára van szükséged/tek – no és hidd el, pár évre előre alszod most ki magad!! : )

+1: Ne izgulj!

Feleslegesen izgulsz azon, hogy a szülés után mennyi idő alatt nyered vissza az alakod, vagy hogy más kismama hogy néz ki! Ennek nincs jelentősége! Pláne így, hogy ez a blog már most tele van kész edzéstervekkel, tippekkel, és egyre több Olvasó mondhatja el, hogy újra formába hozta magát! Amint készen állsz rá, nem lesz más dolgod, mint visszalátogatni ide, és a megfelelő mozgásformát kiválasztani - akár segítséggel!

Fitneszanyu-tipp: hamarosan egy várandós-torna oktató hasznos gyakorlatokat oszt meg Veletek, itt a blogban, melyeket bátran végezhetsz a terhesség alatt! Kövesd a blogot!

 

Hamarosan újabb tippekkel, infókkal jövök Nektek itt a blogban! Addig is látogass meg minket a Facebookon:  www.facebook.com/Fitneszanyu Addig is íme egy pocakos kép, rólam, ami azt bizonyítja, hogy én sem voltam épp vékony a terhesség alatt - boldog viszont annál inkább!! (Azonkívül egy csomó plusz kiló szinte azonnal leolvad majd rólad magától ; ) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9516307984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása