Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

SPINNING - SPIN RACING

2013. szeptember 25. - Blanka Hámori

írta: Rezneki Zsuzsi oktató

Jön az ősz, jön a tél… a szabadtéri kardio lehetőségek lassan leszűkülnek, vagy csak az igazi fanatikusok folytatják a mínuszokban. De mit tegyünk, ha nagyon szeretünk bicajozni és a rossz időben is tekerni szeretnénk? Mint tudjuk, a kerékpár az egyik legalkalmasabb eszköz arra, hogy különböző korú, különböző képességű edzeni vágyok együtt érhessék el a céljukat, fittek és egészségesek lehessenek.

Biztos sokan hallottátok már a Spin racing, Spinning kifejezéseket, de talán nem mindenki van tisztába azzal, hogy mi is ez, mire jó és egyáltalán mi is a különbség közöttük? Mindkettő zenére végzett kerékpáros aerobic óra egy speciálisan kialakított bringával, mely kereke lendkerékkel van ellátva, ennek segítségével a kerekezők végig lendületben tudnak maradni. Amíg a Spinning jobban hasonlít egy országúti kerékpározásra teremben és csak az alsótestet edzi, a Spin Racingnél a karhajlítások, statikus mozgáselemek, kitartások is szerepet kapnak, ezáltal teszi változatosabbá ezt az edzésfajtát. Spinningnél a zene leginkább csak egy aláfestés, a Spin Racingnél viszont a zene határozza meg a gyakorlatok jellegét.
Az órákon 3 alapvető terepfajtát használunk: a sík, lejtő, és a hegymenetet. Ezeket a terepeket kombináljuk, a technika pedig folyamatosan változik.
Fontos az edzés alatti pulzusszám mérés, legpontosabban pulzusmérő órával, így könnyen meghatározható az ideális edzésintenzitás.  Ez a sport zsírégetéshez, izmok szálkásításához és az állóképesség fejlesztéséhez is segítségünkre van, továbbá egészségmegőrzésre és közérzet javítására is kiváló.
Előnye:  nem teljesen igaz erre az edzésre, mégis azt írnám csapatsport, húzzuk egymást tovább és tovább, a holtponton segítséget adhat a mellettünk tekerő.
Edzettséghez igazítható, az ellenállást mindenki magának állítja, így nem érzi magát rosszul az órán egy kezdő egy több éve tekerővel. Nem tesz rá annyi ellenállást és máris tudja tartani a tempót. Épp a pulzus kontroll miatt akár  szoptatós anyukák, és a kismamák a terhesség kezdetekor (feltéve, hogy sportoltak korábban is) is űzhetik ezt a sportot! Nagyon fontos azonban, hogy konzultálj az oktatóval az állapotodról, és kontrolláld a terhelést!

Hátránya:  mivel az edzés eszközfüggő, (hisz minden teremben korlátozott a biciklik száma, csak az igazán nagy termekben nem) szükséges előzetes bejelentkezés, vagyis előre tervezni kell az edzéssel.
Tekerni kell keményen :P
Élettani hatásai:  jó hatással van a keringési rendszerre, szívműködésre
nő a vér oxigénfelvevő képessége
kíméli az izületeket
javuló állóképesség, teljesítőképesség
erősíti a hátat
pozitív hatással bír a közérzetre, nő az önbizalom
egy óra alkalmával 500-600 kalória is eléghet
nem izomtömeget növel, hanem formál, így nem kell a comb megvastagodásától félni, ellenben a farizomzat gyönyörű és formássá válhat mind a spinning, mind a spin racing következtében.

Ha ki szeretnéd próbálni ezt a sportot, akkor mire kell odafigyelned? vigyél magaddal minimum fél liter folyadékot (izotóniás sportitalt, vagy szénsavmentes ásványvizet)
törülközőt
keménytalpú cipőt, de olyat, amit nem sajnálsz, mert a pedal kikezdheti
könnyű sport ruházat

Én csak 2007-ben találtam rá a Spin Racingre, de valami rögtön magával ragadott, annak ellenére, hogy az óra felénél le akartam szállni a bicikliről, úgy találtam nem normális, aki ezt csinálja… a magam módján, és a szó pozitív értelmében igazam volt.. ehhez kell valami plussz… valami elszántság, lelkesedés, jó csapat, valami több, mint a „sima” kardiozázhoz egy edzőteremben. Végül nem szálltam le… végigcsináltam.. a tócsa alattam önmagáért beszélt, a ruháimból csavarni lehetett a vizet… Olyan jól eső érzés fogott el az óra végén, hogy úgy döntöttem ezt kell csinálnom. Úgy alakult, hogy az edzőnk, aki megszerettette velünk ezt a sportot elment és rám hárult a nehéz feladat, hogy átvegyem az irányítást. Azóta próbálok ennek megfelelni – némi kihagyással a gyermekeim születése miatt – és várom a kedves sportolni vágyókat Gödön!

További részletekért keressetek bátran facebookon, vagy e-mailen: zsuzsanna.rezneki@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4716307998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása