Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Sokszínű fitnesz

2013. november 14. - Blanka Hámori

A fitneszben az alap, hogy az edzésed legyen sokszínű, táplálkozás pedig kiegyensúlyozott. Mert bizony az egyoldalú módszerek mindig csak egyoldalú és kétes eredményt hozhatnak! Tudom, hogy az anyukák néha már csak egy egyszerű, hatékony módszerre vágynak, ami napi szinten tartható és a legutolsó amit kívánnak maguknak: belebonyolódni többféle módszerbe. Egy egyszerű diéta (még ha nem is egészséges), és egy könnyen végrehajtható edzésterv (még ha nem is túl hatékony) vonzónak tűnhet, de az igazság az, hogy ha több mindenre figyelsz, hosszútávon sokkal látványosabb az eredmény is!

 

  1. Csak a futás?!
Vannak futás-rajongók, akik csakis a futásra esküsznek, mint a Tökéletes Sportra, és vannak fogyni vágyó hölgyek, akik egyedül a futásban látják a reményt. Ez félig igaz is, hiszen a futás a legtermészetesebb mozgásforma, kitűnően növeli az állóképességet, és a fogyáshoz is elengedhetetlen, de ne feledd, hogy nem rendeltetése az izmok keresztmetszetének növelése! Magyarul: ha a jó alak érdekében sportolsz, mindenképpen iktass be erősítő edzéseket is, hiszen ezekkel fejleszthetsz izomtónust - tudod, a szép feszes formákat az izomzat adja! Ezért ne korlátozd a mozgást csak kardió edzésekre!

 

  1. Fedett izomzat
Ennek fordítottja, hogy csak kondizol: ha nem figyelsz a felesleges zsírréteg eltüntetésére, akkor bizony hiába erősítesz keményen! Az izmok segítenek a zsírégetésben, de attól még nem igaz, hogy „keményen edzettem ma, jól beburkolhatok este!” Ugyanis akármennyire kockás lehet a hasad, ha vastag zsírréteg borítja!
A "szálkásság" lényege egyébként 80%-ban a kaján múlik!
Ha nem vagy tökéletesen biztos benne, mi is számít kardió és mi kondi edzésnek itt olvashatsz róla!

 

  1. Koplalás: izomveszteség 40% is lehet
A rosszul megválasztott táplálkozással is bakot lőhetsz: ugyanis a koplalás következménye nem a zsírréteg leépülés (mint hitted), hanem szinte majdnem ugyanannyi izom leépülése is! Ez azért probléma, mert 1. így ugyan vékonyabb leszel, de formát és feszességet veszítesz – vagyis a mérleg kevesebbet mutat, de jobb alakod nem építettél. 2. Az izomzat vesztésével bizony csökken a szervezet zsírégetése, így ha elkezdesz megint rendesen enni: többet hízol vissza. Erről a témáról a fogyitablettákról szóló cikkben olvashatsz bővebben! Extrém esetben a nők képesek teljesen felemészteni a saját izomzatukat, vagyis szószerint megcsonkítani magukat a mínusz kilók érdekében...

 

  1. Csak egyféle mozgásforma?!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy beleszeretnek egy sportba (legyen az erősítő vagy kardió jellegű), és hónapokig-évekig űzik, míg teljesen automatikussá válik. Persze jó ha van kedvencünk, kifejezetten magunkénak érzünk valamit DE ne feledd, hogy az edzettséghez hozzátartozik a jó koordináció is, ami pedig az új ingerekkel fejleszthető. Ne feledd, hogy minél többféle mozdulatot tudsz helyesen, kontrolláltan végrehajtani, annál jobban uralod a tested, annál harmonikusabb, magabiztosabb a mozgásod is! (Ezenkívül pedig egy újfajta mozgásforma mindig nagyon intenzívnek érződik eleinte, mert az idegrendszer jobban „résen van”)

 

  1. Nyújtani, nyújtani, nyújtani!!
Mindenkire vonatkozik, hogy nyújtani kötelező! Nemcsak mert a balesetveszély elkerülhető, és az izmok jobban fejleszthetők, ha nyújtunk, hanem a kinézetünke is hatással van! A nyúlékony izmokkal rendelkező ember mozgása, tartása egészen más, mint a „kötött” emberé! A mozdulatok kecsesebbek, a tartás büszke! A stretchingről szóló bejegyzésben bővebben olvashatsz a témáról!

 

Természetes, hogy vannak alkati sajátosságaid (pl. kifejezetten fenékre hízol), vagy olyan sportmúltad aminek látható következményei vannak (pl. sokéves úszástól kiszélesedett váll), és az is lehet, hogy kifejezetten megszerettél egy fajta mozgást vagy táplálkozási elvet. Ezeket mind figyelembe kell venni, mikor változtatni szeretnél, és nem cél az uniformis alkat kialakítása! Ne is esztétikai szempontok alapján válasszunk módszert, hanem a sokoldalúságot figyelembe véve:
MOZGÁS: fejleszd az állóképességedet és az izomerőt is, a koordinációs képességet, és a hajlékonyságod is! A legfontosabb persze az, hogy élvezd!!
ÉTKEZÉS: legyen elég a magasságodnak/súlyodnak, valamint az életmódodnak megfelelően a mennyiség, és a minőség is (szénhidrát-fehérje-zsír arány, tápanyagok és vitaminok mennyisége)

 

Fitneszanyu-tipp: légy bevállalós! Indulj el különböző edzőtermekbe, keress ki olyan órákat, amikre eddig biztosan nem mentél volna be! Érdeklődj, hogy van-e kifejezetten kezdő csoport, ha nincs akkor valószínűleg „folyamatos feltöltődés” van, tehát azoktató fel van készülve az újakra! Légy elfogadó önmagaddal szemben: nem minden megy elsőre tökéletesen, légy türelmes!

 

Szép napot Nektek, üdv: Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2716308048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása