Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Edzés - szív- és érrendszeri problémákkal

2014. január 09. - Blanka Hámori

A szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén elmondható, hogy az edzés kockázatos lehet, hiszen az edzés során dolgozó izmok több oxigént igényelnek -- a szív és érrendszer így nagyobb terhelést kap, mint normálisan. Azonban az is elmondható, hogy a bizonyos betegségek utóhatásai mérséklődhetnek, javulhat a szerv állapota, arról nem is beszélve, hogy a beteg közérzete és általános fizikai állapota is javul az edzések hatására! Nézzük hát meg röviden, mire figyeljünk, ha érintettek vagyunk a témában! Összességében elmondható, hogy a témában érintettek könnyed és dinamikus mozgásformákat választhatnak pl. gyaloglás, lépcsőző, evezőgép.

Szívműtét, infarktus

-- alacsony terhelést szoktak javasolni, max. 120-as pulzussal (ez egy egészséges ember bemelegítése) - ezt orvos állapítja meg!
-- a könnyed kardió, rövid időtartammal (ez később nőhet) lehet javasolt, súlyzós edzés nem, vagy csak később, kis súlyokkal, aerob formában működhet!!
-- fekvő helyzetben nem!

Magas vérnyomás

-- kerülni kell: préseléses vagy nagy nyomással járó gyakorlatokat!
-- az orvos általában alacsony-közepes intenzitású, könnyed kardióedzést (rövid, majd hosszabb időtartammal) szokott javasolni
-- súlyzós edzést nem végezhet, csak kis súlyokkal, aerob jelleggel
-- fekvő helyzetben nem edzhet

 Érszűkület

-- rövid és szúró fájdalom esetén azonnal pihenő! Ezután folytatható az edzés. (Ez akár igen sűrűn, párpercenként is előfordulhat)
-- a fentiek miatt igen nagy kitartás, türelem szükséges, de az eredmény megérkezik: a fájdalom egyre későbbre tolható

Szívfrekvenciát befolyásoló gyógyszerek szedése

-- nagyon fontos, hogy mivel ezek a gyógyszerek mesterségesen "beállítják" a pulzusszámot, a beteg esetében a pulzus nem mérvadó edzés esetén!! Figyeljünk erre, hogy elkerüljük a túlterhelést!
-- mindenképp konzultálj orvosoddal, mely szempontok szerint, hogyan edzhetsz!

Fitneszanyu-tipp: a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén ne feledkezz meg a külső tényezőkről sem: időjárás, hőmérséklet, páratartalom, frontok stb Hiszen ezek befolyásolják a közérzeted, terhelhetőséged! 

A cikksorozat másik két részében a cukorbetegek és az extrém módon elhízottak edzéséről olvashatsz! Jó olvasgatást, tanulást! : ) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr616308084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyuláné Balogh 2014.01.10. 15:10:57

Én agyon kíváncsi lennék arra is, hogy aki csípőprotézissel él, ő hogyan edzzen? 40 éves vagyok, nagyon jó és teljes életet élek, csupán az intenzív mozgás hiányzik, de nagyon. Segítenél ebben is fitnesanyu? Köszönöm előre is! :)

blanka 2014.01.21. 10:34:50

Hogy ebben az esetben mennyire megengedett a mozgás, az több mindentől függ: mikor, hogyan, miért ültették be a protézist, milyen állapotban vannak izmok, stb. Alapvetően elmondhatjuk, hogy LEHET vele sportolni, nem túl hosszú és nem túl intenzív edzésekkel! Szerintem kérdezz rá az orvosnál, hogy mit ajánl (akár konkrté opciókat vess fel neki: lehet-e futni? súlyzóval guggolni? táncolni stb) Ha megtudtál valamit, írd le ide, hadd tanuljunk mi is!! :) Szép napot!
süti beállítások módosítása