Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A pulzus mérésről

2014. január 20. - Blanka Hámori

A pulzus mérés fogalma elsősorban a zsírégetés téma kapcsán szokott felmerülni, és tudom, hogy sokaknak zavaros: mennyire fontos ez? Valóban nem is igazi edzés az edzés, ha nem mérünk közben pulzust?! Az a rossz hír, hogy a pulzus mérés fontossága még az edzők körében is ellentétes véleményeket kelt:

1. A fitnesziskolákban azt tanítják, hogy a pulzus mérés kötelező az edzés woman-checking-pulse-after-workoutalatt, és sok személyi edző valóban nagyon komolyan odafigyel, hogy a vendég pulzusa a megfelelő tartományban legyen. A zsírégető tartomány a max-pulzus 65-76%-a közötti zóna, vagyis edzés közben akkor éget a szervezet zsírból, ha ebben a zónában dolgozol. (A max. pulzus nőknél: 220-életkor. Vagyis ha 20 éves vagy, akkor a max pulzusod 200. Vagyis akkor égetsz zsírt, ha a pulzust az edzés alatt 130-150 között tartod percenként. Ez egy közepes tempójú futást jelent mondjuk.)

2. Más edzők azt állítják, hogy a pulzusmérés túl tudományos, és a vendég "túl kíméléséhez" vezet. Ugyanis, mondják, láttál már világbajnok sprintert egyszer is közepes tempóban futkorászni?! Nem! Hiszen ő vagy keményen edz (nagyon magas pulzus), vagy pihen (nagyon alacsony pulzus). Még sincs rajta egy deka zsír sem!

Kinek van igaza?!

Mindkét csoportnak! Ugyanis: az igaz, hogy ha nagyon keményen edzel, a futszervezet óriási terhelést kap, ami felborítja a belső egyensúlyt. Ennek az egyensúlynak a visszaállításához energiára van szükség, vagyis a kőkemény edzés alatt ugyan kisebb százalékban égetsz zsírból, mint szénhidrát raktárból : ( de később órákig égetsz még zsírból, míg az egyensúly állapot visszaáll! : ) Ezt nevezik utóégetésnek. (Feltéve, hogy nem zabálsz be egyből, hanem vársz 2 órát.)

Másrészről: a pulzus egy rendkívül fontos támpont az edző számára, melyből pontosan látszik: milyen terhelési szakasznál tart a vendég? Precíz edzők folyamatosan ellenőrzik az edzés alatt a pulzust, és sokan eszerint írják meg a napi edzéstervet is, szemügyre véve a vendég céljait, edzettségét, állapotát.

Mérjük-e a pulzust tehát?

Igen! Ezzel ugyanis megismerjük a testünk: óriási felfedezés megtapasztalni, hogy a közepes futástól eleinte 160-170-re megy fel a pulzus, majd a rendszeres edzés következtében pár hónapon belül már csak 130-ra emelkedik meg! Ez a fejlődés hajszál pontos jele, sokkal inkább mint a mínusz kilók!!

Illetve: a terhesek a torna alatt, vagy a szoptatós kismamák edzésében életbe vágó, hogy tudjuk: hol tartunk terhelésben! A túl magas pulzus (mely savasodással jár) ugyanis mindkét esetben árt a babának!

 

Fitneszanyu-tipp: nincs szükséged méregdrága órára a pulzusméréshez! Nyaki vagy csukló ütőéren mutató és középső ujjal mérd a percenkénti ütésszámot!

Üdv, Blanka

exercise_zones

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2416308088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása