Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Mennyi idő alatt fogyhatok le?!

2014. február 13. - Blanka Hámori

Pár éve személyi edzésre járt hozzám egy huszonéves éveiben járó lány. 100 kiló felett volt, és nagyon szeretett volna lefogyni. Az első alkalommal megcsináltuk az állapotfelmérést, teszteléseket, kitűztük a célokat, a 2. és 3. alkalommal már edzettünk. A 4. edzésen (még egy hete sem edzett!) türelmetlen arccal rám nézett: "Nos, nem tudom... szóval... ma ráálltam a mérlegre, és még egy kilót sem fogytam!"

Hirtelen nem tudtam, hogy nevessek-e vagy mérges legyek. Habár már az első találkozáskor tisztáztuk, kb mikorra várható az eredmény, azért megkérdeztem tőle: "Mikorra szeretnél lefogyni, úgy igazán??"

Azt mondta: "Mondjuk 1-2 hónap múlvára, mire jön a nyár."

Én azt kérdeztem: "És mennyi időt szántál hízásra?"

"12 évet" - mondta ő szem lesütve.

A sztori azért maradt meg bennem, mert a lány kifejezetten vádlón kezdte a mondandóját, mintha az edzésterv vagy módszer hibája lenne, hogy még nem fogyott. És ez nem ritka: a nők türelmetlenek, nemcsak az edzőjükkel, de önmagukkal szemben is! Ha nincs eredmény 1-2 hét diéta vagy edzés után, dühösek a testükre, gyűlölik a tükörképüket, tehetetlennek érzik magukat, és akár fel is adják.

Ha te is érezted már ezt, türelemre kell intened magad, és feltenni a következő kérdéseket:

- Mennyi időt töltöttem hízással / lustálkodással? - Miért várom el a testemtől, hogy 1-2 hét alatt olyan formát produkáljon mintha 1-2 éve naponta edzenék? - Mi lenne a reális cél? Mi lehet a hozzá vezető (reális, hosszútávú) út?

Vannak, akik káprázatos változást produkálnak, igen. Ennek azonban legtöbbször komoly munka és alapos tervezés áll a hátterében. Olyan is van, hogy valaki gyorsan fogy, ennek azonban veszélye a gyors visszahízás. Egy biztos tehát: okosan és ügyesen kell nekilátnunk a tervünknek, de legfőképp TÜRELEMMEL!

Ha a szervezet nem kapott terhelést éveken át, bizony csak most állunk neki felépíteni azt. Ha a szervezetet feles kalóriákkal bombáztuk éveken, bizony most látunk neki lepucolni azt. Fogd fel úgy, hogy egy óriási házibuli után vagy: kényelmes és jópofa volt, de ideje rendet rakni. És ez nem 2 perc lesz! Lehet, hogy hosszú órák (edzésben: hónapok), és segítség (edzésben: szakember) fog kelleni hozzá!

Hajrá, hajrá!! :) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr5916308136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása