Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Tippek kismamáknak - a lábak nyugalmáért

2014. február 23. - Blanka Hámori

Niki, a blog jóga oktatója és "kismama-felelőse" újabb tippekkel érkezett. Olvassátok szeretettel!

Ma egy rövid bejegyzéssel, de annál kellemesebb gyakorlatokkal készültem Nektek! : ) Pár napja engem is utolért a lábdagadás és a hirtelen lábikragörcs, amit a várandósság alatt majd’ minden kismama megtapasztal legalább egyszer. Van, akinél már egészen a korai szakaszban jelentkezik – ennek más egészségügyi oka is lehet, szóval érdemes orvossal konzultálni! – de a többségünk a második harmad végén és az utolsó trimeszterben találkozik ezekkel a kellemesnek egyáltalán nem mondható érzetekkel.

Gondoltam, a kalcium- és folyadékpótlás mellett bevetem a jógaórákon rendszeresen alkalmazott mozdulatokat, mivel ezek korábban is jólestek a lábaimnak. : )  Íme:
  1. Helyezkedj el a szőnyegen kényelmes nyújtott lábú ülésbe! Támaszkodj meg a derekad mögött a karokkal, a lábaid pedig nyisd kényelmes terpeszbe! Most legfeljebb egy vékonyra hajtogatott pléd legyen a feneked alatt!
  2. Először a lábujjak átmozgatásával érdemes kezdeni: belégzésre szorítsd össze a lábujjaid, kilégzésre nyisd szét őket legyezőszerűen! Ismételd 8-10-szer!
  3. Ezután bekapcsolódik az egész lábfej: belégzésre spicc tartásba nyújtsd a lábfejed, majd kilégzésre feszítsd vissza pipába, mintha lent állnál a talajon! Ismételd ezt is 8-10-szer!
  4. Következhet a bokakörzés: lassú, széles bokamozdulatokkal körözz néhányszor egyik, majd másik irányba!
  5. Utolsó mozdulatként belégzésre fordítsd a lábfejeket egymással szembe, majd kilégzésre kifelé! Ezt is ismételd néhányszor!
 

Hogyan segítenek ezek a mozdulatok a görcsök és vizesedés ellen?

-         a lábfejben található rengeteg idegvégződést stimulálja, ezzel serkenti az agy- és izomműködést

-         serkenti a vér- és nyirokkeringést a láb teljes hosszában, így növelve a lábak tápanyag-, illetve oxigénellátottságát, így csökkentve a sejtekben és sejtek között elraktározódott víz mennyiségét

-         egyszerre erősíti és pihenteti a megfáradt végtagjainkat

Ha úgy érzed, ülőhelyzetben Neked kevésbé hatásosak ezek a gyakorlatok, a 30. terhességi hét alatt (illetve ameddig kényelmes!), megpróbálhatod háton fekvésben is elvégezni ezeket a mozdulatokat. Ehhez keress egy üres falfelületet, majd helyezkedj el háton fekvésbe a falra merőlegesen úgy, hogy a feneked kb. egy lábfejnyi távolságra van a faltól és a derekad alatt van egy jógapárna, vagy összehajtogatott pléd. Erre a hirtelen vérnyomáscsökkenés elkerülése miatt van szükség, mivel alátámasztás nélkül a pocak súlya elnyomhatja a nagyobb ereket.  A lábad nyújtsd föl a falra ugyanolyan kényelmes terpeszben, mint az ülő variációnál!

TIPP: Ez a „fordított” testhelyzet segíthet azoknak is, akik a várandósság alatt alacsony vérnyomással küszködnek, hiszen kihasználja a gravitáció hatásait, így több vér jut az agyba!

Kellemes gyakorlást!

Namasté! Niki

Ez a bejegyzés a "Niki rovata: babavárás a jógaszőnyegen" c. rovat része. Olvasd el a többi kismamáknak szóló bejegyzést is itt! A cikk írója Barabás Niki, jóga oktató, olvass róla bővebben itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr5516308158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása