Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Pénteki étkezési tipp: cékla

2014. február 28. - Blanka Hámori

A cékla akkor vált az életem részévé, mikor a párom által megismerkedtem a lengyel konyhával - náluk ugyanis a cékla rendszeresen jelen van az asztalon, különféle formában.

A cékla nagyon rég jelen van Európában, nemhiába a szláv területek igen kedvelt alapanyaga - ezenkívül évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény is a területen.  De tudjuk, hogy az ősidők óta ismert, és már Babilóniában is előszeretettel használták gyógyításra! Jellegzetes, sötét bordó színe van, melyet a kén--cukor komplexnek köszönhet. Ez adja a zöldség igen magas tápértékét is.

Antioxidáns hatású (A, B, C vitaminok), és számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.

Leve májtisztító hatású, használhatjuk méregtelenítő kúra részeként, vagy akár másnaposság ellen! Leve jó még influenza, nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre, egyéb bélbetegségekre.

Nyers formában jó vértisztító, gátolja a rákos sejtek szaporodását, jó korpásodás és más bőrbetegségek ellen! Segít a menstruációs panaszokon, és a klimax tünetein!

Magas a folsav tartalma, így a kismamáknak erősen ajánlott a fogyasztása!

Javítja a hangulatot, közérzetet, szexuális étvágyat is!

Fitneszanyu-tipp: neked is az oviban kapott cékla, mint savanyúság jut eszedbe ha a "cékla" szót hallod? FELEJTSD EL!!! Szuper salikat készíthetsz belőle (lásd a fenti kép), vagy akár főzeléket, levest! Én pl. mindig utáltam a céklát, de a kedvenc kajám a terhesség alatt a hagyományos lengyel cékla leves lett, készítsd el Te is!! :)

Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4316308130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása