Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Fókuszban a has - a terhesség alatt

2014. március 14. - Blanka Hámori

Zsuzsi újabb cikke a Fókuszban a has c. négy részes rovatban!! Az előző részben általánosságban beszéltünk a has edzéséről, most pedig kifejezetten a várandósság alatti hasazásról lesz szó! Olvassátok szeretettel!

Tiltott és ajánlott mozgásformák

Nagyon fontos, hogy a várandós nő megfelelő edzésformát válasszon, és ez a hasazásra kifejezetten igaz. Első lépésként konzultáljunk az orvosunkkal, és csak az ő rábólintásával eddzünk hasra a terhesség alatt! Mindenképpen kerüljük a rázkódásokat, túlterhelést és a veszélyes, vetélés kockázatát növelő sportokat: az ugrálással, rázkódással, eséssel járó mozgásokat (pl: labdajátékok, tenisz, futás, síelés).

Amit szinte minden kismama űzhet: az az úszás. Ha odafigyelünk a higiéniára, és örömmel tölt el ez a mozgásforma, akkor bátran válasszuk, ugyanis a gerincre nagy terhelés jut ezekben a hónapokban, amely a vizes közegben csökken.

Van aki nem sportolt a terhesség előtt, és ilyenkor próbálja bepótolni, nehogy túl sokat hízzon. Ne feledjük az alapszabályt, hogy a terhesség alatt csak folytassuk és ne elkezdjük a sportolást! Ezeknek a kismamáknak csak nagyon óvatos sportolás ajánlott, pl. kismama órán, ahol az oktató felügyelete alatt mozoghatunk - hiszen az a szervezet, amely nem volt sportolásnak kitéve korábban, önmagában a terhesség is éppen elegendő új “teher”.

Azok a nők, akik várandósságuk előtt is sportos életet éltek, a legjobban érthető módon a hasukat féltik a 9 hónap során. Ez a testrész az, ami biztosan megváltozik, akkor is, ha minimális a hízás a többi testrészre.

Mit lehet kezdeni a hassal, egyáltalán várandósság alatt kell-e vele foglalkozni? A terhesség alatt fontos, hogy ne végezzünk teljes felülést sem alulról (páros lábbal felgördülés, lábfej a fej fölé), sem felülről indítva (hagyományos, teljes felülés), de véletlenül sem… A római széket is el lehet felejteni ebben az időszakban : ) De a derék megtámasztásával felülről indított hasprés a második trimeszterig végezhető, ha az orvos mást nem tanácsol. Amit javaslok, az oldalfekvésben megtámasztva haránt és egyenes hasizmok edzése. Használjunk párnát, babzsákot a gyakorlathoz, figyeljünk oda a lassú és kiegyensúlyozott kivitelezésre! Ezt a gyakorlatot oldalfekvésben – soft ballal megtámasztva én a 7.hónapig tudtam végezni, kifejezetten jól esett, de itt jegyezném meg, ha valami már nem esik jól, akkor ne erőltessük!!

terhesoldal

Tévhit, hogy a hasizom és a méh izomzatának összehúzódása között összefüggés van. Abban az esetben, ha bizonytalan vagy, mindenképp válassz az edzéseid mellé szakembert, ne hagyatkozz egyetlen internetes ötletre, videóra vagy olyan DVD-re, melyeken nem állapotosan végzett gyakorlatok vannak! Tudom, (személyes tapasztalat) hogy a kismama jóga már nem az a mozgás, amire egy korábban aktívan sportoló nő vágyik, de higgyétek el, ebben az időszakban nem is az a fontos,  hanem pont a babára történő ráhangolódás, arra pedig ez az óratípus tökéletes! Próbáljátok ki! Ne feledd, hogy ezeken az órákon szakember felügyeletével végzed a mozgást! Testünk formálása pedig megvár, és soha nem késő elkezdeni! :)

Következő cikkben a szülés utáni regenerációs időről, az aktív sportolás elkezdéséről és ennek nehézségeiről próbálok pár sort írni külön kiemelve a hasizom eltávolodásának jelentőségét és kezelhetőségét. Ez a probléma ugyanis rengeteg kismamát érint!! (lásd a képet lent)

terhesizmok

Zsuzsi

Kapcsolódó cikk: Torna pocakkal (képekkel!)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4116308196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása