Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Jóga a szülés alatt

2015. január 28. - Blanka Hámori

Rengeteg szó esett már itt a blogon arról, hogyan is alkalmazhatóak a jóga egyes elemei - ászanák, légzőgyakorlatok - a várandósság kilenc hónapja alatt. Az ezalatt az időszak alatt végzett gyakorlatok azonban nem csak arról szólnak, hogy hogyan tudjuk még szebbé és könnyedebbé tenni néha bizony terhes-áldott állapotunkat, hanem felkészülés is arra a napra, amikor ez az állapot véget ér, és teret adunk egy teljesen új helyzetnek és életet adunk gyermekünknek.

Crowning.jpg.scaled500

 

Judy Chicago: Crowning

("Crowning" - vagyis koronázás az angol megnevezése annak a pillanatnak, amikor a szülés folyamatában a baba fejbúbja előbukkan a szülőcsatornában. Ugye, milyen szép? :) )

Nemrég kaptam levelet egy korábbi kismama vendégemtől, aki már otthon van a kisfiával, hogy megköszönje a foglalkozásokat és elmesélje, milyen sokat segítettek neki az órákon tanultak a szülése alatt, ami így számára egy gördülékeny és szép szülés-születésélmény maradt. Ilyenkor oktatóként megerősítést kapok magam is, hogy amit átadok a kismamáknak, az valóban nem haszontalan :)

Mi az, ami a szülés alatt segíthet?

A kismama jóga ászanái - főként a szülésfelkészítő órák gyakorlatai - segít megtanulni a nőknek, hogy élethelyzetük és testük átalakulását természetes folyamatként éljék meg, ne féljenek testük változásaitól, a folyamatosan érkező más és más fizikai érzetektől, ami néha kellemes, néha pedig akár fájdalmas is lehet. Ezeket a mozdulatokat megtanulják alkalmazni a mindennapokban is, így segítségül tudják őket hívni a vajúdás különböző szakaszaiban. A mozdulatok a várandósság alatt végzett rendszeres gyakorlással elraktározódnak a sejtszintű memóriában, így a vajúdás alatt a mamák ösztönszerűen tudják majd alkalmazni az egyes lazító, fájdalomcsillapító és nyitó gyakorlatokat.

 

Ugyanezek érvényesek a légzőgyakorlatokra, azaz a pránajámára is. A jól elsajátított és megfelelő pillanatban alkalmazott légzéstechnikák gördülékenyebbé tehetik a vajúdás és szülés folyamatát, mivel a tudatos légzés az agyunk által az egész testnek küld üzeneteket, így a be- és kilégzések irányításával testünk tudni fogja, mikor kell ellazulnia, felkészülnie egy következő összehúzódásra, mikor kell feltöltődnie energiával, hogy aztán ismét mindent beleadjon, ezzel segítve kisbabánk születését. A hétköznapokban is tudjuk, hogy sokkal könnyebb egy stresszhelyzetben koncentrálni, ha tudatosítjuk a légzésünket, mint ha csak levegő után kapkodva próbáljuk jól végezni a feladatunkat.

 

Lelki ráhangolódás - összetartozás és elengedés

Sajnos sok anyukától lehet hallani, hogy nem maradt teljesen szép emlék a szülése a nyugodt várandósság ellenére, és aztán hetekig, hónapokig "nem tudott mit kezdeni" a babájával, nem érezte a köteléket kettejük között. Nekik többnyire az elengedés okoz nehézséget, mivel úgy élik meg, hogy kilenc hónapig össze voltak kötve a babájával, kvázi csak az övé volt, és aztán hirtelen, néhány óra leforgása alatt elszakították tőle, volt, nincs kötelék. Ezeket a lelki blokkokat később relaxációs technikákkal, vagy akár kineziológus segítségével föl lehet oldani, de sokat segíthet a támogató környezet is ebben.

A kismama jóga ezzel szemben segít, hogy ezeket a kusza lelkiállapotokat elkerülhessék a kismamák. Különböző relaxációs és kommunikációs technikák elsajátításával megalapozható a fizikainál sokkal erősebb lelki kötődés a babával, ami a szülés folyamatában segíti az anyukákat és a babákat is zökkenőmentesen megélni azt, hogy a közvetlen fizikai összeköttetés, az "egy test - két lélek" időszaka véget ér, s az anya-gyermek kapcsolat egy új, talán még izgalmasabb szakaszába lépnek.

Szóval, drága kismamák, ne féljetek a pocakhoz beszélni! :)

 

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi van akkor, ha mégis császármetszésre kerül a sor? Van-e "haszna" akkor a jógának?

Bizton állítom, VAN! De erről majd a jövő heti posztban mesélek Nektek...

 

Addig is kellemes gyakorlást!

 

Namasté!

Niki

Tudatosan készülnél a szülésre, igazi fitt kismama akarsz lenni? Vagy már a szülés utáni bombaformádon dolgoznál? Fordulj hozzánk! Kattints IDE MOST! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr116308310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása