Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu GYIK :)

2017. november 17. - Blanka Hámori

Olyan nincs, hogy fitnesszel kapcsolatban ne legyenek kérdések. : ) Mind a blogban, mind a vendégektől folyamatosan kapom a kérdéseket - ezért úgy döntöttem, hogy most  összeszedve megválaszolom a leggyakrabban elfordulókat! Olvasd el, hátha pont az egyiken elmélkedtél a napokban! :) Kérdés típusok: általános kérdések, anyukák kérdései, kérdések a kiegészítőkről.

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

" Ha csak zsírégető pulzus tartományban kardiózom, biztosan lefogyok?  Akkor biztos a siker, ha NEM csak ezzel a módszerrel dolgozol, hanem kiegészíted. A max. pulzusod (220-életkor) 60-70% közötti tartomány a zsírégető pulzustartományod. Ha ezt a tartományt tartod a kardió edzésed alatt, az edzésen a szervezet az energia nagy részét zsírraktárból nyeri (=zsírégetés). Érdemes azonban intenzívebb szakaszokat is beiktatni az edzésbe, hogy a szervezetet akkora terhelésnek tedd ki, mely következménye, hogy az edzés után is égeti a zsírt! Azonban ne feledkezz meg a súlyzós edzésekről sem, hiszen a zsírégetést nagyban elősegíti a megfelelő izomzat! Kapcsolódó cikkek: Pulzuskontroll (Hogyan mozogjunk a szoptatás alatt?), Intervall edzés

" Pontosan melyik típusú csoportos órák ajánlottak, ha fogyni szeretnék? Az aerob típusú órákat mindenképp ajánlom, hiszen ezeken megemelkedik a pulzusod. Ilyenek a step- és dance órák, vagy a pörgős zsírégető órák, és az intenzívebb spinning órákat is ajánlom. Az alakformáló órákat is érdemes azonban látogatni, hogy az izomtónus nőjön, mely a zsírégetést elősegíti.

" Azt hallottam, hogy a súlyzós edzéstől növök, nem fogyok. Ez igaz? Nem. A zsírégetéshez és az edzettség megalapozásához a kis súly (de nem évekig az 1-2 kilós!) és a nagy ismétlés szám ajánlott. Azonban ha a kis súlyok már kevésnek bizonyulnak, érdemes növelni a terhelést – a hatalmas body-s izomzat nem egyik napról a másikra alakul ki! Ha közben figyelsz a kardióra, és az étkezésre, nem hízni fogsz, hanem egy nagyon szép, formás izomzatot alakíthatsz ki. Kapcsolódó cikk: Súlyzós edzés nőknek I.-II.

" Ha sok oldalláb emelésnél érzem, hogy „ég”, akkor a zsírégetést érzem? Nem, hiszen a zsírégetés egy sejt szinten zajló folyamat, ami azt jelenti, hogy a szervezet a zsír raktárból nyeri az energiát. Amit érzel az az izom fáradása, ill. savasodása. Az utóbbi főleg az aerobikórákon észlelhető, mikor sok picit emelünk-pumpálunk. Kiábrándító, hogy pont ez a módszer (amit ilyen intenzíven érzel), kevésbé hatékony, mint ha nagy, teljes mozgás tartományos mozdulatokat végzel – nagyobb súllyal.

" Otthoni tornával nem is lehet fogyni? De lehet, csakhogy az otthoni torna hátránya a korlátozottság: a kevés hely és eszköz. Azonban ha nagy izomcsoportokat megmozgató gyakorlatokat (pl. guggolás, kitörés) variálsz a kisebb izomcsoportokat megdolgoztatókkal, akkor elérheted a magas pulzust, mely a zsírégetés alapja. Ha intenzíven használod a szobabiciklit, a biciklizgetés helyett szintén érhetsz el eredményt! Arra azonban figyelj oda, hogy ha már kevésnek bizonyul a terhelés, próbálj váltani (kinti futásra, nagyobb súlyra, edzőtermi edzésre) Konkrét edzéstervek otthonra: újrakezdő terv; Köredzés; Szobabicajoz(gat)ás a tévé előtt  – ugye, csak viccelsz?!

" Heti hány alkalom kell ahhoz, hogy látsszon az eredmény? Mennyi ideig tart egy ideális edzés? Kezdetekkor heti 2-4, később 3-5 edzés elegendő ahhoz, hogy fejlődjünk – sőt, nem is szabad mindennap edzeni, heti 1-2 pihenő nap szükséges, hogy a szervezet kipihenje magát, és legyen ideje alkalmazkodni a változáshoz. Az ideális edzés 1-1,5 óra, bár vannak rapid edzések, melyek egy-egy izomcsoportra dolgoznak nagyon intenzíven, de ezt csak haladóknak ajánlom. A 2 órás edzés már nagyon hosszú, és jó tudni, hogy 2 óra után a szervezet már a fehérje raktárakhoz nyúl energiáért, vagyis az izomból „éget”, így ennek már értelme sincsen. Ha 2 órás aerobikra mész, az azért fér bele, mert ott vannak pihenő szakaszok, pl az első óra végi nyújtás, második óra bemelegítése.

" Heti többször járok aerobikra, még sincs változás. Miért?! Mert az aerobik egy nagy átlag közönség szintjét lövi be, vagyis nem lehet fokozatosan intenzívebb, hiszen van, aki nem jár rendszeresen, vagy épp most kezdi el. Így a terhelés nagyjából mindig ugyanaz (ez az egyik órán nagyobb, másikon kevesebb) – a szervezet pedig alkalmazkodik (=fejlődik), vagyis egy idő után nem jelent számára kihívást ugyanaz a terhelés. Vagyis emelned kell az adagon valahogy 1. ugyanazon az órán nagyobb súly használata 2. másik típusú óra kipróbálása – hogy új inger érje a szervezetet 3. kondi termi, és kardió edzések beiktatása

FB_20141122_15_54_55_Saved_Picture

ANYUKÁK KÉRDÉSEI

" A terhesség alatt szétnyílt a hasizmom és nem nőtt össze. Mit tehetek? Hogy a haspréseket lassan végzed, megtámasztva a hasizmot pl. így: hajts hosszában félbe egy törölközőt, és tedd keresztbe magad alá, majd elől keresztbe fogd össze, hogy „szorítsa” a derekat. Egész nap figyelj oda a has-kontrakcióra, vagyis a has megfeszítésére – még mosogatás, vagy ülés közben is!! (Hamarosan szakemberünk cikke a témában!!!)

" A terhességi csíkjaim nagyon zavarnak. Eltűnnek valaha? Nem, de a felesleg leadásával és az erősítésnek köszönhető izomtónus fokozódással egyre kevésbé látszanak a striák!

" Mikor lehet elkezdeni edzeni a szülés után, és hogyan? Ha korábban és a terhesség alatt rendszeresen sportoltál, már akár 1 hét után. Ha nem, akkor a 6. heti orvosi vizsgálat után egy kezdő edzéstervvel indíts! Részletesen: Mikor kezdhetünk edzeni a szülés után?; Példa kezdő edzéstervre; Mozgás a gyermekágyas időszakban; Edzésterv alapok

" A baba-mama torna edzésnek számít? Igen, de csak a kezdetekkor. A baba-mama remek megoldás, hogy a picit ne kelljen másra bízni, és szakember által irányított edzésen vegyél részt. Azonban egyrészt mert csoportos óráról van szó, másrészt mert a fél szemed mindig a picin lesz – nem a legintenzívebb edzésmegoldás.

" Nekem tényleg nincs időm a baba / család / háztartás mellett edzeni! Mit csináljak?! Először is gondold át, hogyan nyerhetnél több szabadidőt (Időnyerő c. bejegyzés), másodszor is nyugodtan lelkiismeret furdalás nélkül kérj segítséget – hogy magadra is jusson időd! Ne feledd, hogy ha az anya jól van, mindenki jól van. Harmadszor pedig ha mást nem, otthoni tornát iktass be az életedbe – ehhez nem kell kimozdulnod sem otthonról.

10434001_1003078739718901_9112635059693737626_n

KÉRDÉSEK KIEGÉSZÍTŐKRŐL

" Az edzés közben hordandó övek és nadrágok segítenek valamit? Igen, mert a magas hőmérséklet segíti a zsírszövet fellazulását, amit így könnyebb égetni. (Lásd a Helyi fogyás - mégsem kamu? c bejegyzést) Azonban fontos tudni, hogy ezek a kiegészítők is csak és kizárólag edzésmunkával együtt érnek valamit!

" Miért jók a zsírégető fitnesz-krémek, amiket edzésre kell felkenni? Mert a fahéj vagy paprika alapú krémek kémiájukkal vérbőséget okoznak, és ezzel magasabb hőmérsékletet idéz elő az adott területen. Ennek következménye az, amit a fenti részben a nadrágoknál leírtam.

" Ha otthon edzenék, milyen eszközöket érdemes beszerezni? Egy intenzívebb edzéshez a kettlebellt vagy a TRX-et ajánlom, mert ezeket bárhol használhatod és rendkívül változatos és hatékony edzést építhetsz rájuk. Ha súlyzós, alakformáló klasszikus edzésre vágysz, kezdetnek egy 3 kilós súlyt ajánlok (mely azonban bizonyos gyakorlatokhoz, ill. egy idő után az összeshez) kevés lesz. Kezdetnek azonban ez az alap eszköz, ha rendesen edzel vele 2-4 hónapig elég lesz. Labdákba és gumiszalagokba is érdemes néhány ezer forintot fektetni, ha sokoldalú edzésre vágysz, de semmit nem vesztesz ha nincs. Kapcsolód cikkek: Újrakezdő terv; Intervall edzés

" Az igazán jó edzéshez szükséges a pulzusmérő óra?! Nem, a pulzust nyaki ütőéren is kényelmesen mérheted.

" Térdfájós vagyok. Segít a térdszorító? Igen, mert az ízületet kicsit jobban összetartja, azonban a legjobb megoldás ha (eleinte kímélő) gyakorlatokkal megerősíted az adott ízület körüli izmokat, hogy levegyék a terhelést az ízületről.

Melyik étrend kiegészítővel érdemes próbálkozni? A vendégeimnél a 0. lépés a mikroalgák beiktatása,  hiszen a tápanyag hiány megszüntetése, az energikusabb és jobban működő szervezet a fogyás alapja, valamint a minőségi edzésekhez is szükséges. Utána jöhetnek a fehérjék, amik a szép alakot biztosítják, és végül a zsírégető készítmények, hogy gyorsabb és látványosabb változást érj el. Ezekről itt írtam összefoglalót!

FB_20141130_18_11_00_Saved_Picture

Fitneszanyu-tipp: ne feledd, hogy a fitness egy olyan téma, amihez "mindenki ért"- kissé vakvezetvilágtalant stílusban adják az emberek a tanácsot egymásnak, melyek sokszor megalapozatlanok, sőt néha veszélyesek! Anyukaként/kismamaként kiemelten fontos hogy szakembertől kérj tanácsot! Ha bizonyos témában tanácstalan vagy, vagy egy konkrét kérdésed van, írj bátran a fitneszanyu@gmail.com-ra, vagy kérdezz a Facebookon!

Ki vagyok? 2008 óta aerobik és személyi edző – és 2012 óta boldog anyuka is. Az életmód-tanácsaimmal és edzőként a holisztikus – vagyis testi-lelki változásokat együttesen kezelő – szemléletet képviselem. És nemcsak az edzéseken a vendégeimnek, hanem a blogjaimon, honlapomon keresztül is segítek, ha szeretnéd! Komplex programokkal, ingyenes online konzultációval, étrend kiegészítőkkel, hamarosan workshopokkal is – látogass el a honlapomra!

www.holisztikusfitnesz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr7716308528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása