Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Éhség, éhezés, minőségi éhezés

2018. január 18. - Blanka Hámori

Ma egy nagyon fontos dologról írok Nektek afféle "rakjunk-rendet-a-fejünkbe" jelleggel. Nem könnyű a téma, kicsit magyaróra-fíling lesz, úgyhogy nagyon figyeljetek :)

Az ÉHSÉG és az ÉHEZÉS nem ugyanazt jelenti.

Ez legyen a kiinduló pont. Szerintem ezt mindenki tudja, de a diéta kapcsán mégis keverjük, pláne a jól hangzó reklámszövegeknek ("Fogyás éhség nélkül!") köszönhetően... Szóval:

  • Az ÉHSÉG egy érzet, ami azt jelzi, hogy ennünk kell.
  • Az ÉHEZÉS egy állapot, amikor is a szervezetnek nem jut elegendő tápanyag.
Értitek mennyire fontos, hogy ezt a kettőt külön kezeljük?! Például, ha napi 3000 kalóriához vagyok szokva, vagy unalom- / bánat-evő vagyok, akkor mindenképpen éhes leszek egy diéta során, mondjuk napi 1500 kalóriával. Mert hiszen érzem, hogy többet szeretnék enni. Azonban nincs szó éhezésről - amennyiben persze jó étrendet követek - hiszen a testem valójában megkapja azt a tápanyag mennyiséget, amire szüksége van!

Miért fontos ez az infó?

Hogy tudatosítsuk magunkban:

  1. Diéta során néha éhesek vagyunk, ez van. Ezt fogadjuk el az elején, és ne essünk kétségbe az első éhségérzetnél, és nem süllyedjünk önsajnálatba, hogy "úúúgy éhezünk" : )
  2. Ha jó az étrendünk, akkor az éhezés ki van zárva - vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jutunk: fehérjéhez, szénhidráthoz, zsírokhoz, ásványi anyagokhoz, rostokhoz, stb.

Miért emelem ki, hogy jó minőségű tápanyagokhoz jussunk?

Mert (és most jön egy 3. fogalom) olyan is van, hogy:

  • MINŐSÉGI ÉHEZÉS:
ez az a fajta éhezés, ami viszont valóban sokakat érint, de nagyon kevesen tudnak róla. Akkor szenvedünk minőségi éhezésben, ha megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jutunk (kalóriában), de azok összetétele vagy minősége nem megfelelő. Például nem jó a fehérje-zsír-szénhidrát arány (mert mondjuk túl sok a szénhidrát, és alig van fehérje.) Vagy a minőség nem jó: nem jutunk elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz! Ekkor ún. hiányállapot alakul ki, és  érezzük is, hogy valami nem stimmel: pl. nem fog úgy az agyunk, fáradtabbak, ingerültebbek leszünk, betegségek alakulnak ki. Éhesnek is érezhetjük magunkat - pedig nem kalóriára van szükségünk! Hanem minőségi tápanyagra. (Ezt hívjuk sóvárgásnak - lásd a lenti képen.)

https://www.instagram.com/p/BQU5_qZl5VW/?taken-by=hamoriblanka

Erre a megoldás, hogy a fent említett jó étrend tartalmazzon minőségi tápanyagokat is, sok vitamint, nyomelemet, rostot - ezt elérhetjük természetes, jó minőségű étrend kiegészítőkkel és a rossz táplálékok jóra cserélésével (lásd az ingyenes anyagok közt: az Ajánlott és nem ajánlott táplálékok táblázata c. letölthető anyag.)

 

Szóval továbbra is csak TUDATOSAN! : )

Feladat:
1. figyeld meg mikor vagy tényleg éhes, és mikor csak sóvárogsz.
2. találd ki, hogy hogyan, mivel viszel be mostantól jó minőségű tápanyagokat a szervezetbe.
3. egy életre felejtsd el a koplalást, mert azzal csak hiányállapotot idézel elő és izmot sorvasztasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4416308570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása