Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Így eddz, ha egyedülálló anyuka vagy!

2019. június 10. - Blanka Hámori

Az egyedülálló anyukák többsége megegyezik abban, hogy az energiáik nagyrészét lefoglalja a szervezkedés: minden alapvető dolgot, a postától a nőgyógyászig alaposan át kell rágnunk, hogy hova illesszünk a napirendünkbe: hol foglal a kevesebbet az időből; hol legyen eközben a gyerek: vihető-e vagy kell valaki; de a pici gyerekkel még egy tejért leszaladni se olyan egyszerű.

Egyáltalán nem csodálkozom rajta, hogy az edzés hátra sorolódik, azonban mégis visszatérő téma az egyedülálló anyukáknál is: "Mikor, mit, hogyan mozogjak?!" Sokan már tisztában vannak vele, mások út közben tapasztalják, hogy a mozgás és a fitt élet alapelvei egyáltalán nem csak az alakunkról szólnak! A mozgás által és a tisztább étkezésnek köszönhetően energikusabbak leszünk, boldogság-hormonok termelődnek, kipörgetjük magunkból a stresszt, fizzikai és lelki értelemben is erősödünk, ha újabb gyakorlatokra és nagyobb súlyokra mondhatjuk ki rendszeresen: sikerült!

Vagyis:

  • az önbizalmunk, önbecsülésünk, önismeretünk, elégedettségünk nő,
  • a stressz és sírógörcs csökken.

És valljuk be: egyedülálló anyukaként pontosan ezekre vágyunk nap mint nap. Jó erősnek, élettel-telinek picit talán csinosabbnak is érezni magunkat, nem igaz? Akkor mozgásra fel!

Képtalálat a következőre: „single mother”

  1. AZ IDŐ

A napi rendünktől függ, hogy hova tudjuk beilleszteni az edzést, ezzel érdemes kísérletezni! Először is tudomásul kell venni, ha pl. a "Szombat délelőttönként otthon tornázom"-fogadalom nem tud beválni, mert ez az egyetlen olyan délelőttünk a héten, mikor programot csinálhatunk a gyerekkel. Ha estére hulla vagy, akkor esti edzésekbe se gondolkodj. Ne azt nézd mikor marad hely az életedben a mozgásodnak, mert olyan nem nagyon lesz - vagy csak a hullafáradt későesték. Nézd meg, mikor tudsz helyet csinálni az edzésednek: én bizony sokszor felkelek egy órával hamarabb, hogy otthon tudjak mozogni. Vagy korábban fogyasztom el az ebédemet, hogy a kora délutáni órákban eljussak a terembe: a konditermek napközben még üresek is, és néhány helyen vannak kora délután is aerobik órák.  (Oké, én magamnak dolgozom, szabadabb vagyok...) Soha nem edzem este, mert nincs se időm, se energiám, de volt időszak (mikor kisebb volt a gyerekem), hogy az esti edzés valódi felszabadulás volt otthon.

2. A TÉR és A MÓDSZER

Én a teremben és otthon oldom meg az edzéseimet, mert egyszerűen túl parás vagyok, hogy TRX-ezzek a parkban, miközben a gyerekem homokozik, ő meg még nem tud annyira biciklizni, hogy a futó edzésemhez asszisztáljon. De ismerek olyat, akinek ezek is remekül beváltak, és ez szuper! De természetesen nem is a tér a lényeg, hanem az edzésmódszer, az eszköz, amit bevetsz! A konditermi edzésekről nem írok, mert ott adottak a feltételek, azonban otthon jól bevethető és viszonylag kis befktetéssel (2.000-15.000 Ft) járó eszközök is léteznek:

Képtalálat a következőre: „fit mom”

3. A GYEREKFELÜGYELET

Na és persze a legfontosabb: hol a gyerek az edzés alatt? Mint mondtam én egykor a késő esti, majd a kora reggeli otthoni edzéseket preferálom, de simán elfogadom érvként, hogy nem akarsz ilyen extrém időpontokat választani. Hozzátenném, hogy sokszor én is együtt edzek a gyerekemmel nap közben vagy akár edzőteremben, íme néhány tipp tehát ezzel kapcsolatban:

  • KÉRJ SEGÍTSÉGET! Először is: tedd félre a lelkiismeret furdalást és az "önző anyákról" szóló dilemmáidat! Az, hogy a testedre és egészségedre vagy akár közérzetedre időt szánsz, egyáltalán nem ördögtől való gondolat, még ha van is olyan, aki (önös érdekből) szeretné ezt sugallni. Bátran kérj segítséget  - azt tapasztalom, hogy mi egyedülálló anyukák nehezen fogadjuk el a segítséget sokszor büszkeségből, máskor meg úgy kalkulálunk, hogy "ne használjuk fel a környezetünk bébiszitter-egységeit" a szórakozásra, hogy ne legyen pont elegük, mikor tényleg szükség van rájuk... Nos, amint eljutunk oda agyban hogy az edzésünk (mondjuk 3-ból 1) nem bűnös dolog, és eljutunk a segítségkérésig, máris tettünk valamit a kis családunkért.
  • EDDZ ÚGY, HOGY OTT VAN A GYEREK! Azt vallom, az edzés nem igazán teljes értékű, ha ugrabugrál körülötted egy gyerkőc, de itt is először az agyban kell rendet tenni: egyáltalán nem baj, sőt jó, ha azt látja a gyermeked, hogy sportolsz! Ezt mondd ki 3x és barátkozz meg vele! És hogy ő mit csináljon közben?
    - Mozogjon ő is - sok edzőteremben, művelődési házban van picurtorna, időzítsétek össze a mozgásotokat! Otthon is bevonhatod, csak arra figyelj hogy az edzéseden maradjon a fókusz, és ne súlyokkal utánozzon!
    - Kézügyesség fejlesztő játékok - nyilván korfüggő, de egy 5-6 éves már szuperül elvan az edzőteremben vagy a nappaliban, ha valami érdekeset csinálhat közben. Az edzőteremben légy résen, figyeld őt félszemmel!
  • OLDD MEG A MUNKAHELYEN! Ez nyilván nagyon speckó kérdés: adnak-e heti 2x lehetőséget, hogy korábban elmenj sportolni? Vannak helyek, ahol ez opció. Érdeklődj utána! Sok nagy cégnél van saját terem, ahol nyilván gyorsabban és olcsóbban oldhatod meg a mozgásod.
 

Hámori Blanka vagyok, anyuka, edző, blogger. Ha fittebb formára vágysz anyukaként, kövesd a blojaimat: itt a Fitneszanyu blogban kifejezetten anyukáknak írok, a másik blogomban kissé holisztikusabb a szemlélet :) Nézz rá a honlapomra is, ahol egy csomó letölthető ingyen anyagot, programot, ajándékot és ingyenes konzultációs lehetőséget is találsz! :)

www.holisztikusfitnesz.hu

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8016308690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása