Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Edzésterhelés növelése - hogy ne állj meg a fejlődésben!

2019. június 14. - Blanka Hámori

Az edzésterhelésen folyamatosan (de persze fokozatosan) növelni kell, hogy a fejlődés ne álljon meg. Nagyon gyakori hiba, hogy valaki évekig ugyanazt az (alacsony) terhelést adja a szervezetnek - vagyis ugyanúgy, ugyanannyit edz - és természetesen így érdemi változást sem fog látni. Ha a terhelés marad, akkor szinten tartani tudunk legfeljebb, és persze ezzel sincs baj! Viszont, ha fejlődnél, haladnál, tovább alakulnál, akkor kénytelen leszel néhány hetente 1 valamin változtatni az edzésedben:

 

Ezeken tudsz változtatni:

  • edzés időtartama
  • intenzitása
  • sorozatok
  • ismétlés szám
  • ingersűrűség
  • stb
 

Az edzés időtartama azt jelenti, hogy hosszabb ideig edzel, mondjuk 30 perc helyett 40 majd 60 percig futsz. Az intenzitás a terhelés "nehézségét" jelenti, például gyorsabban futod le az adott távot, vagy a guggolást immár szökdeléssel végzed. A súlyokon való emelés is idetartozik. Emelhetsz a sorozat illetve az ismétlés számon: pl. 3x12 fekvőtámasz helyett végezhetsz 4x12 vagy épp 3x15-öt. Ezen kívül még több dolgon is lehet változtatni pl. ingersűrűségen (tehát hogy mennyi pihenőt hagysz gyakorlatok közt) és edzés számon (vagyis hetente hányat sportolsz).

 

MIN ÉRDEMES VÁLTOZTATNI??

No, itt jön be az edzők szerepe: nem mindegy, hogy a súlyon emelsz, vagy a sorozatszámon, ha már kevés az edzéstervben leírt terhelés. Az sem mindegy, hogy melyik komponensen mikor változtatsz, milyen sorrendben. Ez függ a konditól, fejlődéstől, céltól, testalkattól. Az egyik módszertől izmosodni, tömeget növelni tudsz, a másiktól szálkásodni...

Ha nem akarsz a sötétben tapogatózni, akkor érdemes edzővel edzeni (vagy legalábbis elkezdeni!), különben lehet, hogy a fejlődésed más irányt vesz, mint amire vágysz! Rólam és a szolgáltatásaimról többet itt olvashatsz: www.holisztikusfitnesz.hu

Jó edzést mindenkinek!! :)

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr3316308688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása