Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Y-generációs anyukák és új megoldások

2019. augusztus 01. - Blanka Hámori

Az élet része a változás, és az életvitelünk része, hogy milyen megoldásokat vetünk be a mindennapos feladatokban: ügyintézésben, munkában, gyereknevelésben, kapcsolatokban. Ezért gondoltam, hogy írok néhány szót a"mai" anyukákról, vagyis azokról a korombeli (Y-generációs) anyákról, akik egész másképp oldanak meg dolgokat, mint elődeik. Nyilván nem tökéletesen, de gondolom ez nem épp most lesz elvárás, hiszen eddig sem sikerült senkinek sem Tökéletes Anya címet elérni, ha jól tudom :)

Az egyik legfontosabb dolog, hogy igen, mi bevállaljuk: nem vagyunk tökéletesek, és ezen képesek vagyunk nevetni is. Pont azért, amit fentebb írtam: nem szeretnénk részt venni a "Na, ki a szuper anya?!"-játszmában, főleg nem az előző generációk tagjaival szemben, akik szintén próbálkoztak, és valami bejött, valami nem, de valószínűleg nem szerették jobban a gyerekeiket, mint mi, és nem hallottunk még egyetlen kinevezett Tökéletes Anyáról sem. Bejött a "szaranya" fogalom, amit ha kimondunk magunkra, együtt, nevetve, sztorizva, olyan érzés, mint a hintában ülve hirtelen elveszteni  a súlyt, könnyedé válik minden. És ez az egyik nagy változás: néha lehet könnyed. Néha lehet vicces. Néha jó röhögni magunkon, a világon.

Még nem bizonyított tény, hogy ettől a gyerekeink hülyébbek lesznek, ha felnőnek. Az viszont igen, hogy a nem-görcsölés, a humor mindig, mindenkinek jót tett.

Divatos persze, hogy mások is szaranyáznak minket, és hogy a gyerekeinket, a mai gyerekeket borzalmasnak kiáltják ki. Tény, hogy a mai gyerekek mások. Valóban nem engedjük őket 7-8 évesen egy kulccsal a nyakukban ki egész délutánra a telep mellé porba. Valóban más dolgok iránt érdeklődnek, másképp reagálnak, mint anno mi, vagy a szüleink 7-8 évesen. De ez miért baj? A világ változik. Méghozzá mostanában nagyon gyorsan! Még soha nem volt ekkora szakadék generációk között.

Ha a nagyanyám emlékezett, hogy adott szituációban hogyan reagált az ő anyja, és ezt bevetette adott szituációban az én anyámnál, akkor nagyjából tudta, hogy az rendben van (az ő értékei szerint.) Nálunk ez a biztonságos módszer nem mindig működik, annyira új dolgok vannak.

Nekünk is új, nekünk is furcsa, mi is próbálunk egyensúlyozni a régi jó dolgok megtartása, és az új jó dolgok beiktatása között - arra azonban még nincs adat, hogy ez milyen arányban helyes és előrevivő! Mert először csináljuk. Mármint nemcsak először életünkben, hanem először - a világban!

Igen, ilyen például a telefon nyomkodás és minden ami online és technológia. Szeretném garantáltan jól csinálni - de nincs garancia, mert nem tudok ahhoz nyúlni, hogy anyu hogy csinálta volna. Nekem kell kitalálni. Nyilván az előző generáció anyái és szakemberei szerint zéró tolerancia a helyes - ezt igyekszünk is tartani, és egyelőre tudjuk is, meg arról vannak képeim, hogy mi is időkorláttal, hétvégente tévézhettünk és számítógépezhettünk. Meg látok néhány tényleg függő tizenévest. Vagyis sejtem, hogy ez oké - most. De közben tudom, hogy nemsokára neki is lesz telefonja, laptopja és mindenféle módszerekkel fog kommunikálni és feladatokat megoldani. És persze közben

én is online vásárolok, intézek banki ügyeket és e-mailben küldök el lefotózott dolgokat az ügyvédemnek. És amikor a villamoson ülve a gyerekem mellett mindezeket elintézem 4 perc alatt, vagy a játszótéren megírok egy cikket negyed óra alatt, azt gondolom hogy nem tragédia amit csinálok. Hiába tűnik úgy kívülről, hogy "na, a borzalmas anya a gyereke mellett is csak a telefonját nyomkodja." Mert spóroltam egy 2 órás vásárlást, egy 1 órás banki sorban állás, egy szkennelős-postás kört, és nem kell másra hagynom a gyerekemet, hogy eltűnjek fél napra, ugyanis van lehetőségem online dolgozni. És a vakációnk tele van programmal és beszélgetéssel és játékkal.

Igen, beszélgetünk is. És itt hadd jegyezzem meg, hogy ha valaki egy mai 7-8 éves gyerekkel beszélget, nagyon sok érdekeset hallhat. Mert egész másképp érzékenyek és egész másképp látnak dolgokat, mint mi. Kimondanak nagyon fontos dolgokat, és megoldanak nagyon nehéz szituációkat. Olyan kérdésekre fognak választ adni, amikre mi vagy elődeink nem tudtunk. Más szokásokkal és motivációkkal rendelkeznek majd, ahogy mi is a mi szüleinkhez képest!

Az Y-generációt szidni  (nemcsak az anyákat, hanem úgy átfogóan) borzalmas divat lett, pedig csak érteni kéne, hogy mások a mozgatórugóink és más megoldásaink -és persze más lehetőségeink is!- vannak, nekünk, itt, most. Munkában, párkapcsolatban, anyagilag, rugalmasságban, jövőképben, gyereknevelésben, nézetekben, módszerekben. Másképp tekintünk a munkahelyünkre, magunkra, a világra, a gyerekünk jövőjére. Picit másképp ítélünk dolgokat, például ha egy munkahelyen vagy valamilyen kapcsolatban nem fejlődünk vagy netán sérülünk vagy csak valamiért nem felel meg - továbbállunk. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az Y-ok nem lojálisak és nem kitartóak. De úgy is, hogy szabadok és hűek az elképzeléseikhez, és mernek kiszakadni az régi körökből.

Az Y-anyák közt például szuper vállalkozó anyukákat ismertem meg, akik nem bírták a 8 órás taposó malmot egy nagy gépezetben. Meg olyanokat, akik elváltak és újraválasztottak. (Én mindkét körbe beletartozom.) És ezekkel a "nem kitartó" Y-anyákkal hahotázva állunk a játszin, felszabadultan, mert olyat csinálunk és olyannal élünk, amit és akit szeretünk, és a gyerekem hintázás közben rám néz és lát egy vidám anyát. Hmm, én nem bánom. És este én is fáradt vagyok, és mi is nehezen indulunk el néha, és lavírozunk a "Hány percet nézzen mesét / játszhat telefonon"- kérdésnél.

Mert beleszülettünk valamibe, ami adott (gondolok itt például a műanyag-gyártó és technológia-őrült világra), és ezzel próbálunk valamit kezdeni. A gyereknevelésben is. Ettől még lehetünk mi is, a gyerekeink is csodálatosak. És hiszem is, hogy így van! Szerintem a mi gyerekeink fantasztikus kis brigád, jó képességűek, rendkívül gyors felfogásúak, és szuper dolgokat fognak csinálni. És mi, az anyáik, mindennap azon dolgozunk, hogy ez így legyen, és ehhez hátországot, vidámságot, lehetőségeket biztosítsunk. És közben mi sem szeretnénk megrogyni, hanem kihozni a legtöbbet ebből az egyetlen életünkből

Úgyhogy tessék abba hagyni a "mai anyák" illetve "mai gyerekek" szidását! Mert nem biztos, hogy tökéletesen, de valami egészen újat és csodálatosat alkotunk éppen. <3

Blanka

személyi edző, coach

www.holisztikusfitnesz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr6416308708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása