Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A core-izmok

2019. december 09. - Blanka Hámori

A core-izmok edzése mindenki számára fontos, de az anyukák számára kiváltképpen. Ezért írok a mai bejegyzésben róluk. : )

A core-izmok azok az izmok, amelyek felelősek azért, hogy a testünk függőleges helyzetben maradjon, illetve, hogy egyensúlyban maradjunk. Ezért nevezik őket más néven stabilizáló izmoknak, vagy mélyizmoknak is.

 

A core-izmokról:

Valójában jól ismert izmokról van szó: a ferde-, haránt-, és egyenes hasizmokról, a hát izmairól, és a farizmokról – csupán most egy egészen más funkciójukra koncentrálunk, mint általában.

Eddig nem figyeltél rájuk?! Pedig folyamatosan jelen vannak az életünkben: amikor utazol a buszon, ami zötykölődik, kanyarog, és mondjuk kapaszkodni sincs lehetőséged – mit csinálsz? Egyensúlyozol. Megfeszülnek a láb és törzs izmok, igyekszel stabil maradni. Egész nap, miközben sétálsz, állsz vagy ülsz – mit csinálsz? Tartod a gerinced, különben összecsuklanál. Szóval mindebben segítenek neked a core-izmok, a nap legnagyobb részében a rendelkezésedre állnak!

Erősítsd!

Ha edzed (és nyújtod!) a core-izmokat szebb lesz a tartás, csökkennek a derék és hát fájdalmak, a klasszikus edzéseket is jobban bírod, harmonikusabbá válik a mozgás! Azok az anyukák, akik rendszeresen dolgoztatták korábban a core-izmokat, a terhesség alatt kevesebb derékfájásról, a szülés alatt „tudatosabb” munkáról, a szülés szintén kevesebb hátfájásról számolnak be! A core-izmok bekapcsolása az edzésedet is hatékonyabbá teszi, hiszen több izom dolgozik! (Erre építenek az ún. vibrációs tréningek.)

Hogyan edzhetsz rájuk?

1. törzs megtámasztása nélkül: a fekvőtámasz, vagy a plank pl. tipikus mélyizom-gyakorlatok

2. instabil alátámasztás: fit ball, core board, vibrációs gépek, trambulin

3. „kényszerítő eszközök”: x-co vagy flexibar (csak akkor helyes a kivitelezés, ha bekapcsolod a core-izmokat!)

4. mélyizom tornák: a Pilates, mélyizomtorna, és a jóga is az órarendekben: pontosan ezekre az izmokra helyezik a hangsúlyt!

5. funkcionális edzés: TRX, kettlebell...

 

Fitneszanyu-tipp: nem kell feltétlenül külön „core-edzést” bevezetned a naptáradba! Elég, ha a meglévő gyakorlatokat variálod át úgy, hogy kevesebbszer választod az ülő pózt, hasprés helyett plankot végzel, instabil alátámasztást és kevesebb gépes gyakorlatot választasz, stb.

Hámori Blanka vagyok, 2008 óta edző, 2012 óta anyuka, 2019 óta pedig coach is. Nézz rá a szakmai honlapomra, ha többet szeretnél rólam megtudni! :)

Szép napot Nektek! :) Üdv, Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr6016308734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása