Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Alapanyagcsere vs. Napi kalória szükséglet karantén idején

2020. április 06. - Blanka Hámori

Az alapanyagcsere azt az energiamennyiséget jelenti (kalóriában), amelyre a szervezetnek alapvetően szüksége van - tehát csupán az életben maradáshoz, pihenés közben, az alap életfunkciók fenntartásához. Vagyis napi x kalória csupán ahhoz kell, hogy a testhőmérsékletünk, szervek működése, izomzatunk stb. megmaradjon. FONTOS, hogy nagyobb izomzattal ez a mennyiség is nagyobb - ez később fontos lesz! Ez a mennyiség egyébként egy átlagos testalkatú nem sportoló nőnél kb. 1000 kalória, sportolónál 1500 kalória.

A napi kalória szükségletünk ellenben azt a mennyiséget jelenti, amire valóban szükségünk van nap közben: munkához, rohangáláshoz, jövéshez-menéshez, intézkedéshez, sportoláshoz... Ez nyilván magasabb az alapanyagcserénél, hiszen arra jön pluszban: ha ülő munkát végzünk és kocsival járunk mindenhova, akkor csak kicsit több, mint az alapanyagcsere. Viszont, ha fizikai munkát végzünk, vagy sportolunk, sokat rohangálunk, vagy szellemileg igencsak igénybe vagyunk véve, akkor viszont magasabb.

MI TÖRTÉNIK A MOSTANI ÉLETHELYZETBEN??

1.Ami (jó esetben) nem változik a kijárási korlátozás illetve esetleges karantén idején semaz az alapanyagcsere. Jó lenne, ha sikerülne megtartani az izomzatunkat, vagyis mozogni és elegendő fehérjét fogyasztani az otthonlét alatt is!

2. Ami biztosan mindannyiunknál változik, az a napi kalória szükséglet. Egyszerűen képtelenek vagyunk (még tornázással is!) tartani azt a mennyiségű mozgást, amit eddig a mindennapokban végeztünk: lementünk a lépcsőn az utcára, majd felléptünk a villamosra, meg kiszaladtunk a büfébe, meg siettünk a gyerekért az oviba... Szóval most fizikai mozgásban korlátozottabbak vagyunk!

Erőltessük a minél több mozgást (sport, kimozdulás, házimunka), és igazítsuk a napi kalória bevitelt a jelenlegi (csökkent!!) szükségleteinkhez. Ha ugyanis ugyanúgy beviszünk mondjuk 2000 kalóriát, mint az eddigi rohanós-dolgozós napokon, akkor biztosan plusz kilókkal számolhatunk!

 

HOGYAN CSÖKKENTSÜK AZ ÉHSÉGÉRZETET??

  • Vegyük észre, ha nem fizikai éhség, hanem stressz, bánat, ingerhiány miatt vagyunk kívánósak, itt írok erről: érzelmi evés a karanténban! .
  • Ne raktározzunk be korlátlan mennyiségű nasit otthonra, így kevesebb eséllyel nyúlunk ehhez a pótcselekvéshez!
    .
  • Most simán ledobhatunk néhány kilót, hisz nem szaladunk ki a munkahelyi büfébe kávézni, nem ugrunk be a gyroszoshoz, nem esik útba látvány pékség :)
    .
  • Mindettől függetlenül most NE görcsöljünk az a alkunkon, diétánkon, most ne tetézzük a negatív érzelmeket bűntudattal is! Természetes, hogy az evés amúgy örömforrás és családi találkozás is, ezek igenis pozitív dolgok!

Gyere a zárt csoportokba és tornázz velünk! Hámori Blanka vagyok, edző és coach és igyekszem most is pozitívan, hatékonyan és a fejlődésre koncentrálva élni és írni, segíteni Nektek is!:) Részletek a honlapomon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr216308802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása