Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Így NE eddz a hasizmokra!

2020. július 25. - Blanka Hámori

Ezzel a rövid kis poszttal szeretném Nektek megválaszolni azt a kérdést, hogy az egyenes háttal (hanyatt fekve) lábemelős gyakorlatok, és az egyenes háttal elemelkedős felülések miért NEM alkalmasak a hasizmok edzésére.

 

A válasz röviden: mert ezek a gyakorlatok a csípő izmokat edzik! Itt következik be rövidülés és nyúlás (=dolgozik az izom) és nem a hasizomban! Nézd csak ezt a videót:

[embed]https://www.facebook.com/StudioEquilibri/videos/vb.117160331644683/10202198102144535/?type=2&theater[/embed]

 

Persze: érezhetjük a hasizmokat, ahogy fáradnak ezeknél a gyakorlatoknál. Ennek oka, hogy statikusan tartanak, vagyis valamiképp mégiscsak dolgoznak. AZONBAN mégse ajánlott ezeknek a gyakorlatoknak a végzése, ugyanis

  • a gerinc számára nem túl kíméletes, az ágyéki lordózis növeléséhez járul hozzá
A felülről indított hasgyakorlatoknál (hasprés, felülés) fontos, hogy mindig csigolyáról csigolyára emelkedjünk el a talajtól, a derék semmiképp ne emelkedjen el előbb, mint a hát felsőbb szakasza! Lásd:

Képtalálat a következőre: „abs training exercises”

 

Az alulról indított hasazásnál szintén "gömbölyödjünk", a csípő és derék elemelkedhet a talajtól, de ezt NE lendületből tegyük. Lásd:

Kapcsolódó kép

 

A ferde hasizom gyakorlatoknál szintén az izom megrövidülése-nyúlása a lényeg, itt is a csípő és mellkas közeledése a cél  - ha oldalirányú a mozdulat, akkor nyilván oldalra hajolunk.

Kapcsolódó kép

 

Szóval: a hasazásnál vagy megtartunk egyenes háttal (planking) vagy a mellkas-csípő közelítésével ("gömbölyödve") préselünk. Az egyenes háttal végzett felüléseket és haspréseket és lábemeléseket kerüljük! (Még akkor is ha anno általános iskolában az volt a "szabályos" felülés...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2916308838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása