Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A nagy eredményekhez csak kis akaraterő és rend kell

2020. július 29. - Blanka Hámori

Te is úgy tudtad egész életedben, hogy a nagy akaraterővel rendelkező emberek érik el a nagy sikereket?

Nos, egyre több szokáskutató állítja az ellenkezőjét: nem nagy akaraterő, hanem pontosan a kis lépések -vagyis megfelelő szokások-, és jól kialakított rendszer kell ahhoz, hogy elérjük a célunkat, legyen az alakformálással, munkával, leszokással, vagy bármi mással kapcsolatban.

 

NEM AZ AKARATERŐ A KULCSSZÓ!

 

A megfoghatatlan és túlmisztifikált "akaraterő" szócska a hangzatos idézetekben hátráltató tud lenni, mert bizonyos helyzetekben egyáltalán nincs köze a sikerhez.

Nem véletlen, hogy az edzőtermek is tele vannak sikeres nőkkel, akik vezetők, cégtulajdonosok, ám túlsúllyal küzdenek: az életmódváltásban az a fajta akaraterő nem működik, ami az üzleti életben igen.

Ebben a cikkben azt írja a szakértő, Szalay Ágnes pszichológus, hogy

"a célok elérésében sokkal nagyobb szerepe van a szokásoknak és a rendezett körülményeknek, amelyek megteremtik azt a helyzetet, amiben nincs is szükség az akaraterőre ahhoz, hogy a célod felé haladhass. Ha abba akarod hagyni az ivást, akkor sokkal jobban jársz, ha nem mész többet kocsmába, új, nem ivó barátokat és alkoholmentes szórakozási lehetőségeket keresel, mint ha ülsz a bárban, és az akaraterőd segítségével igyekszel nem inni."

NAGY FOGYÁSOK KIS LÉPÉSEKBEN

Oké, a kis lépésekhez is kell akaraterő: korábban kelni, elindulni edzeni, más köretet választani...
Jó, ha a kis lépéseket még kisebbekre bontjuk, hogy megkönnyítsük a dolgunkat:
👉 érzelmi túlevés esetén legyen valaki, akit felhívunk, vagy más konkrét tevékenység, amihez nyúlhatunk, ha az adott stresszt érzékeljük.
👉 készítsük elő a jó szokásokat: dobozoljunk hétvégén ebédet, együnk vásárlás előtt és listával induljunk el, készítsük elő az edzőcuccot reggelre.
👉 konkretizáljuk: "mi helyett mit", vagyis a tízóraimra fogyasztott capuccínót 3 helyett 1 cukorral iszom. A ködös elképzelések ("Mostantól jobban figyelek") sosem vezetnek eredményre!

REND A LELKE MINDENNEK

A másik tényezőről: a rend, a struktúra fontosságáról már írtam korábban. A rendre, rendszerességre való igényünk olyan alapigény, mint mondjuk az evés vagy alvás. Ennek hiánya egy csomó problémához, akár komoly kényszerevéshez vezet!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr4716308840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása