Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A helyes táplálkozás alapjai I. RÉSZ

Néhány egyszerű szabály a fogyás érdekében

2020. november 09. - Blanka Hámori

A valódi fittséghez egy hármas fogattal juthatunk el: a helyes TÁPLÁLKOZÁS, a MOZGÁS, és a megfelelő PIHENÉS által. Ezek egymás nélkül csak ideiglenes és kétes eredményt hozhatnak. Ha a „helyes táplálkozás” hallatán csak annyi motoszkál a fejedben, hogy ne-együnk-este-hat-után, akkor a következő bejegyzés érdekes lehet a számodra!

 

Nézzük a helyes táplálkozás alapjait - ha a célod fogyás, akkor ezt a 3 részes bejegyzés sorozatot ne hagyd ki!

 

A tápanyagok lehetnek kalorigén és non kalorigén tápanyagok. Az utóbbiakban nincs kalória, mégis fontosak a szervezetnek: ezek az ásványok és vitaminok, a víz és a rostok. A kalorigén tápanyagok azok, melyek elégnek a szervezetben: a szénhidrát, fehérje és zsír. Mindegyiknek megvan a maga szerepe és fontossága a táplálkozásban! Természetesen nem megoldás, hogy a fogyás érdekében teljesen kiiktatjuk a kalorigén tápanyagokat, hiszen a szervezetnek az alapvető funkcióinkhoz is (szervek működése, testhő termelése stb.) is szüksége van energiára. 

 

Szénhidrát, zsírok, fehérje

 

A szénhidrát: a legfőbb energiaforrásunk, így tévhit, hogy a megfelelő diétában minimumra kell csökkentenünk a szh. bevitelt! A felesleges szénhidrátokat azonban a szervezet zsírrá alakítja, ezért oda kell figyelni az bevitt mennyiségre és minőségre! (A napi kalória-bevitel 50 %-a kell, hogy legyen.)

A fehérje: elengedhetetlen a napi fehérje bevitel, mert a szervezet nem tárol fehérjét, és ha nincs elég belőle, a szervezet a saját raktárait emészti fel – vagyis az izom sorvad. Nemcsak az izomfejlődésben, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és enzim funkciója miatt is kötelező! (30 %)

A zsírok: szintén energiaforrás, és azon kívül, hogy bizonyos vitaminok felszívódásához is szükséges, még sejt alkotó rész is. Zsírból tulajdonképpen nem kell pluszban bevinni, a szervezetnek elég az (néha sok), amit az ételekkel és azok elkészítésével alapból megeszünk. (20 %)

Láthatjuk, hogy egyikük sem hanyagolható el, de megállapíthatjuk, hogy testedzés esetén több fehérjét, fogyni kívánók pedig kevesebb szénhidrátot vigyenek be.

 

11050100_804305439695132_9000067201061819516_n.jpg

 

A fentiek értelmében mi is az a ketogén táplálkozás? Mik az ún. "üres kalóriák"? Olvasd el a teljes cikket itt, és a hozzákapcsolódó II. RÉSZT is, amiben a non kalorigén tápanyagokról (vitaminok és ásványi anyagok) írok, valamint a III. RÉSZT is, amiben pedig a folyadék fogyasztás a téma! 

 

A legtöbb programomban még alaposabban kivesézzük a táplálkozás alapjait, sőt, megtanítalak hogyan vezesd be lépésről lépésre a többi szabályt a mindennapjaidba!

 

Még több fitnesz, fogyás, önfejlesztés a honlapomon: www.hamoriblanka.hu

Várlak szeretettel, 
Hámori Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8616278670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása