Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Túlevés, mint függőség

2020. november 16. - Blanka Hámori

Az egyik legkevésbé ismert függőség a túlevés, ami pedig rengeteg embert érint és szinte láthatatlan: hiszen a túlsúlyon kívül nincs más szembeötlő jele (ellentétben az alkohol- vagy más szer-használattal).

 

Az evés a legkézenfekvőbb stresszlevezető eszköz és örömforrás lehet: a legkönnyebben elérhető, és teljesen nem kiiktatható

 

Ráadásul már gyerekkorban válhatunk "függőkké", és akár családilag is küzdhetünk a túlevéssel és érzelmi evéssel, anélkül, hogy tudnánk: már messze nem az egészséges kereteken belül mozog a táplálkozásunk. Épp ezért borzasztóan nehéz definiálni, mi is az az evés-függőség, honnantól számít egyáltalán betegségnek, mi rá a megoldás.

A legtöbben, mikor az elhízással veszik fel a harcot, 2 hibát is elkövetnek:

1.) Részletekben látják a problémát és részletekben akarnak rá megoldást találni (nem komplexen). Például beiktatnak x számú edzést és megpróbálkoznak egy fajta diétával...

2.) Bagatellizálják vagy egyáltalán nem  ismerik az evéshez kötődő érzelmi háttér jelentőségét, pl.a jutalmazó evést, vagy más, valamilyen hiány-pótló evést, ugyanis pl. az inger-hiányt vagy szex-hiányt is pótolhatjuk evéssel!

 

De mit pótlunk az evéssel?

Bizony, a valóság az, hogy az evés (éppúgy mint más függőségek), éppúgy ki tud rántani minket az aktuális problémáinkból, mint a dohányzás vagy alkhol - szószerint más világba visz a kémiai, fizikai és érzelmi hatásoknak köszönhetően. Persze nemcsak a mondjuk aznapi munkahelyi konfliktust feledteti - hanem a "nagy egészet" is: hogy ingerszegény az életem, vagy magányos vagyok, nincs intimitás, nincs rendszerem, céljaim, nincs produktumom, nincs sikerem, nem ismernek el, nincs kontroll az életem felett, stb. 

 

Akkor mi a megoldás?

Semmiképp nem az, hogy az evés érzelmi hátterét kiiktatjuk - teljesen nem is lehet és nem is kell, hisz a táplálkozás az emberifaj (és sok más faj) számára több, mimt tápanyag-bevitel: társas kapcsolódás, ünnep, rendszer, megnyugvás otthon, örömforrás, stb.

Szóval nem kell robotüzemmódba átmenni, egyszerűen felismerni, hogy mikor van csakis érzelmi háttere az evésemnek (vagyis mikor nincs egyáltalán fizikai éhség!), és milyen visszatérő motívumokat látok ebben, mi hiányzik, mi nem stimmel, min változtatnék.

A másik, hogy a mennyiségeket (érzelmek ide vagy oda) kontroll alatt kell tartani, hiszen a túlevők sokszor együltő helyükben többezer kalóriát tudnak elfogyasztani.

 

Leggyakoribb területek:

- elismerés, jutalom hiánya

- kontroll és felelőség hiánya

- produktivitás és haladás hiánya

- szex, intimitás, szeretet hiánya

- inger hiány

- struktúra, rend hiánya

 

Érdekességek:

☝ Anyukák számoltak be róla, hogy a pici gyermek mellet az ingerhiány miatt is eszegetnek egész nap (ezt ismert nevén unalom-evésnek hívjuk) illetve a produktivitás hiánya jelentkezik még

☝ A fitneszmodellek és sportolók sem robot üzemmódban táplálkoznak: ők az egészséges ételekhez pozitív érzelmeket kapcsolnak.

☝ Természetesen más evés zavarban (nemcsak túlevésben) is jelentkezhet az érzelmi blokk: pl.az anorexia kialakulásának egyik legismertebb oka a kontroll hiány.

☝ A fentiek alapján: a fogyás útjára sokszor nem a jó személyi edző tud ráállítani, hanem egy jó coach. De a legjobb mindkét eszköztárat bevetni: ezért alakítottam ki a Fitnesz és Coaching Koncepciót, ami egy személyre szabott 4 hetes program és most extra kedvezménnyel tudod igénybe venni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1316287612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása