Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Ikigai - merre tovább a kiteljesedés felé?

2020. november 17. - Blanka Hámori

 

 

Az ikigai egy japán kifejezés (生き甲斐), melynek jelentése: "a lét értelme".

 

Ez NEM a helyes Ikigai-ábra, de hasznos

Nagyon sokan (főleg munka és vállalkozás világában) ezt az alábbi ábrát jelölik meg az Ikigai diagrammjaként, de tudni kell, hogy valójában ez NEM az eredetei Ikigai-filozófia. Viszont nagyon hasznos és elgondolkodtató, ha útkeresésben vagyunk, ezért most ezt is megosztom Veletek: 

 

 

 

 

A 4 kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mi az a tevékenység, terület, amely

  • örömmel tölt el, amit szeretünk? 
  • miben vagyunk jó?
  • mire van a világnak szüksége?
  • mi az, amiért megfizetnek? 

 

A fenti ábra egy jó irány lehet ha munka-karrier-anyagi vonalon elakadtunk, mert segíthet rávilágítani az elakadás forrására. Például, ha valamit imádunk csinálni és  a világ számára is hasznos, de nem vagyunk érte megfizetve, akkor anyagi gondjaink támadhatnak. Ha profik vagyunk egy területen és jól is keresünk, de nem szeretjük, akkor kiéghetünk benne. Ha élvezzük is és jól is csináljuk, de a világnak nincs rá igénye vagy nem akar érte senki fizetni, akkor szuper hobby, szenvedély lehet, de nem hoz sikert vagy megélhetést...

 

 

Valójában EZ az Ikigai: 

Az Ikigai tanítói sokszor felhívják a figyelmet, hogy míg a fenti ábra lehet egy jó cél-kitűzős módszer, addig az Ikigai valójában inkább magasabb rendű értékek jelenlétéről szól:

  • ÉRTÉKEK, ÉRTÉKREND (Value)
  • HOBBYK és ÉRDEKLŐDÉS (Hobbies, Interests)
  • SZEREPEK és KAPCSOLATOK (Roles and Relationships)
  • JELENLÉT (Presence)

 

E 4 kulcsszó a valódi Ikigai lényege! Az értékrend és jó kapcsolatok együtt harmóniát és minőségi kapcsoldódást nyújtanak, az értékrend és érdeklődés a kreativitásért és flowért felfel. A jó kapcsolatok a tudatos jelenléttel hálát és jó együttműködést eredményeznek. A hobbyk és érdeklődés, amennyiben valóban tudatos jelenléttel párosítjuk, az élet valódi örömeit, és fontos rituálékat adják. 

Ez így együtt pedig a jó értelemben vett egyszerű, élhető életet, mindennapokat jelenti. 

 

 

 

 

Az IKIGAI szerinti 7 létszükségletünk: 

  1. Elégedettség azzal, ami van. 
  2. Változásra, fejlődésre való képesség. 
  3. Fényes jövőkép, bizalom. 
  4. Jó kapcsolatok és elfogadás.
  5. Szabadság.
  6. Önfejlesztés és önmegvalósítás
  7. Értékek és elvek.

 

 

Az Ikigai tehát nem arról szól, hogy csináljuk azt az egy valamit, amit a legjobban élvezünk - ez óriási téveszme! Sokkal többről szó - sőt, szószerint lehet több útja is az ikgainak, vagyis több módon juthatunk el az állapotba, melyet egyszerűen "boldogságnak" szoktunk hívni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr916287640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása