Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Amikor izomból fogyunk... :/

2020. november 17. - Blanka Hámori

Ha olvasol egy ideje, vagy jártál hozzám edzeni, akkor tudod: azt vallom, hogy ne fogyásban, hanem az ideális testösszetétel kialakításában gondolkozzunk.

Ezt arról szól, hogy nem vékonyabbak és kilóban könnyebbek akarunk lenni,  hanem olyan életvitelt alakítunk ki, amely elvezet minket a megfelelő alakhoz, és főképp egészséghez: amiben megfelelően működnek a szerveink, megfelelően érezzük magunkat, jó megfelelő a zsír-izomzat arány, és általánosságban véve egészségesek vagyunk...

A koplalás helyett tervezett diétát követni eleinte bonyolultnak tűnhet: a csoda-diéták sokszor egyszerűek, olcsók, könnyen lekövethetőek és rövid időn belül csodát ígérnek. 

A helyes diéta (diéta = helyes táplálkozás) viszont egy életre szól, színes és változatos, nem feltétlenül hoz azonnali nagy fogyást - viszont egészséges és hosszútávon egészséges életet biztosít.

A koplalás legnagyobb hátránya azonban, hogy leginkább izomból sorvaszt - ahelyett, hogy zsírból fogyasztana, ami az eredeti célunk lenne... Az izomsorvasztás pedig sok szempontból káros, sőt, veszélyes:

  1. A nagyobb izomzat nagyobb kalória felhasználást biztosít! Magyarul gyorsabban égetsz zsírt, ha megfelelő az izomtónusod! Pl. 70 kilósan 30% izommal elégetsz naponta 2000 kalóriát. Elkezded a világ egyik legkárosabb ám legismertebb diétáját (sajnos még orvosok is ajánlják a mai napig), és elkezdesz 1000 kalóriát bevinni naponta. Következmény lefogysz 65 kilóra, de (amiről nem tudsz) ez nem csak zsírból ment ám le! Az izomtömeg is csökkent 3%-kal. Óriási hibát követtél el! Miért? Mert ha a fogyókúra után visszatérsz a 2000 kalóriára, akkor azt már egy kisebb izomzattal kéne elégesd - ami nem fog menni. Mi történik?

    VISSZAHÍZOL.

    Bizony. És kezdheted előlről. Újra eljátszod ugyanezt, és újra visszahízol. A folyamat megy tovább, míg egyszer csak az örökösen fogyózók (a "jojózók") között találod magad frusztráltan és dühösen és zsírosan.

    Mennyivel egyszerűbb lett volna egy jó kis diétával (fokozatos kalóriacsökkentés + fehérje bevitel) és mozgással elérni az 5 kiló mínuszt úgy, hogy az zsírból megy le és mondjuk még növelted is az izomtömeged 1-2%-kal, nem?! Íme egy példa, egy kedves vendégemmel, erre az "ideális fogyásra" :

13092184_1023913221010711_6285618133621491438_n

 

2. Az izomzat csökkenésével sok egészségügyi problémára is szert tehetsz: azt ugyanis ma már tudjuk, hogy a csontok állapota, a belső szervek állapota, az immunrendszerünk erőssége bizony kapcsolódást mutat az izomzattal. Ezért is furcsa számomra, hogy sok orvos / edző / dietetikus a mai napig kilób an méri a fogyást (mint egy kezdő, laikus fogyozó) és nem testösszetételt figyel! Tisztelet persze a kivételnek. 

male_anorexia1024

 

3. Az izomzat és zsír aránya bizony a formában is megmutatkozik! Lehet persze fogyni kilóban... és lehet formálódni is: szert tenni egy szexi, feszes, izgalmas testre, amiből sugárzik az erő és a vitalitás! :)

10001341_300410766775123_8235029618190754095_n

 

Remélem átlátható már, hogy mi a különbség a "fogyás" és az "ideális testösszetétel elérése" között. Igaz, néha egybe esik a kettő, mégsem ugyanazt jelenti! Ha szeretnél erről többet tudni, gyere el személyi edzésre hozzám, várlak szeretettel!

Jó edzést és szép napot mindenkinek :)

Blanka

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr916288560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása