Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Merd használni a kardió gépeket!

2020. november 24. - Blanka Hámori

A kardiógépek nagyon jól jönnek, amikor pl. az eső elmossa a szabadban futás lehetőségét, vagy egyszerűen csak szereted a konditeremben való edzést. A kardiónak az állóképesség fejlesztésben és a fogyásban van jelentősége, és az utóbbi főleg a szülés utáni forma-visszanyerő programok miatt az anyukáknak mindenképpen ajánlott. Ha eddig nem vetted igénybe a kardiógépeket, akkor itt az ideje, hogy változatossá tedd velük az edzésed. Lehet, hogy elsőre ijesztő a gépek vezérlőfelülete, de ezen most segítünk! Lássuk, hogy mi mit jelent, mivel mit lehet beállítani!

 

lifefitness-t5_0-futopad-kijelzo.jpg 

 

Start és quick start

Ezekkel a gombokkal indítjuk el a gépet. A quick start lényege, hogy a legutóbb beállított edzés paraméterekkel (pl. dőlésszög) folytathatjuk az edzést. TIPP: az utóbbit használhatod, ha pl. köredzésben több gépet használsz, és nem akarod újra és újra beállítgatni a paramétereket, mikor visszatérsz egyhez.

Stop

Ezzel a gombbal állítjuk le a gépet. TIPP: mindig lassítsd le leállítás előtt a tempót, nemcsak a baleset elkerülése, de a gép kímélése végett is.

Speed

A sebességet jelenti, a + jellel gyorsítunk, a – jellel lassítunk. A kijelzőn a speed felirat a beállított sebességet jelenti, általában km/h, néhol m/s.

Gradient

A dőlésszöget jelenti, a + jellel növeljük, a – jellel csökkentjük (vízszintesig) a meredekséget. A kijelzőn a gradient (vagyis dőlésszög) fokban vagy százalékban van megadva. TIPP: a hegymenetben gyaloglás gyönyörűen formálja a popsit, és ez ajánlott azoknak is, akik valami miatt (pl. nagy súly felesleg, vagy sérülés) miatt nem tudnak futni – szuperül megemeli a pulzust!

Distance

A megtett távot jelzi a kijelzőn, általában km-ben. TIPP: figyeld, hogy adott idő alatt, a program előre haladtával mekkora távval nő a teljesítményed!

Time

Az indítástól számított időt méri percben és másodpercben. TIPP: Ha előre beállított programmal dolgozol, akkor visszafele halad az időben pl. 30.00-00.00-ig.

Heart rate (bpm)

A bpm (beats/minute) az aktuális pulzusszámot mutatja, amennyiben pulzusmérő övet viselsz. TIPP: A legtöbb gépen ma már vannak érzékelők (fém érzékelők a karokon), amelyek ráfogásnál mérik a pulzust, de ezekkel vigyázni kell, ugyanis ritkán mérnek igazán pontosan.

Kcal

Az elégetett kalóriák számát mutatja

RPM

A fordulatszámot és csapásszámot mutatja a kijelzőn (pl. az evezőgépen)

Manual training

Manual = kézi szabályozás beállítását teszi lehetővé. Vagyis ha nem a gépen előre beállított programmal dolgozol, az aktuális paramétereket mindig neked kell beállítani. TIPP. Érdemes ezzel kezdeni, míg megismered a gépet, és hogy te mennyit bírsz az adott mozgástípusból.

Programs

A legtöbb gép ma már kész, előre beprogramozott edzésterveket kínál fel neked, általában intervall (könnyű – nehéz szakaszok), tartós (egyenletes terhelés), és fartlek (random) módszerrel. Te magad is beállíthatod és elmentheted a saját tervedet!

Tests

Többféle tesztet kínálnak fel egyes gépek, melyeket érdemes kipróbálni és havonta megismételni!

 

Fitneszanyu-tipp: minél magabiztosan használod a gépeket, annál izgalmasabb, és profibb edzésmunkát végezhetsz! Ha bizonytalan vagy, kérd ki a teremedző segítségét – neki pontosan az a dolga, hogy megmutassa neked a gépek funkcióit!

 

Még több edzés, életmód, lélek >>> 

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr216297434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása