Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

A szaunázásról

2020. november 27. - Blanka Hámori

Habár még mindig itt a hőség, és másra sem vágyunk, mint egy kis hűvös, árnyékos zugra, a szaunák nem állnak üresen. Ugyanis a fanatikus szaunázók tudják, hogy a szaunában való izzadás és a 7-es buszon való izzadás között óriási különbségek vannak. Magyarországon a fanatikus szaunázó azonban ritka, mint a fehér holló, a legtöbb embernek fogalma sincs, miért jó valóban a szauna és hogyan kell használni! Talán az egyik legtöbb téveszmét a szaunával kapcsolatban hallani a fitness-wellness világban. Ennek azonban nem kell így lennie! Művelődjünk picit a szaunázás témakörében!

 sauna_3-300x214.jpg

 

#1 tévhit: „Beugrom a szaunába!”

Ha valóban élvezni szeretnénk a szaunázás jótékony hatásait, rendszeresen kell igénybe vennünk. Tehát nem elég néha-néha (pl. évente egyszer egy wellness-hétvégén) beugrani a szaunában, hanem heti 1-2 alkalommal programszerűen próbáljunk járni. A szaunázás ugyanis tulajdonképpen egy erőteljes hő-terhelés, vagyis nagyjából az edzéshez hasonlítható. Ugye az egyértelmű, hogy ha évente egyszer-kétszer egy baromi intenzív edzésen veszel részt, akkor az valószínűleg nem lesz jótékony hatással a szervezetre, sőt, húzódásokat és sérüléseket eredményezhet – hiszen egy hatalmas terhelést adtál a szervezetnek, mindenféle felkészülés nélkül! Ezután (ha nincs folytatás) fejlődni sem fogsz, csupán kihevered a fáradtságot, izomlázat, és ott tartasz, ahol előtte voltál. A szaunázás is hasonlóan nagy terhelést ad, ha nincs előzmény és folytatás, csak negatív hatással van a szervezetre!

 

#2 tévhit: „Nahh, és te meddig bírod?!”

A legjobb, amikor sok szauna-alapokkal tisztában nem lévő ember versenyezni kezd, hogy ki meddig bírja... -.- (Valahol még szauna-bajnokságot is rendeztek, ami halálos áldozattal járt!) Ez hülyeség: a szaunázásnak nem a kibírt időtartam a lényege. Ha a korábbi edzés-hasonlattal élünk: ugye az is baromságnak tűnik, hogy néhány ember, aki soha vagy nagyon ritkán fut, hirtelen elkezd eszeveszett tempóban rohanni, és ezután várja a fejlődést/kipihentség-érzést. A szaunát 3 féleképpen használhatjuk:

1. ha frissítő hatást akarunk elérni: 1 hevítés – 1 hűtés és pihenő szakasz
2. ha relaxációs céllal használjuk: 2-3 ciklus hevítés-hűtés váltakozva és pihenés
3. ha kimerítő, ernyesztő céllal (mint egy edzés): 4-5 ciklus és pihenés
(A pihenő szakasz száraz, tiszta helyen, törölközőn és éber állapotban töltjük – megvárva, míg a szervezet visszaáll a normál állapotba.)

 

#3 tévhit: „Kicsit megfáztam – a szaunában kiizzadom!”

A szauna (csakúgy, mint az edzés) egy extrém-állapotba hozza a szervezetet, hiszen a hagy hő-termelésnek rengeteg hatása van a testre. Pl. a vérkeringésre, hiszen a meleg hatására a vér a bőr felé áramlik (hogy leadja a hőt), a bőr verejték mirigyei tehát belódulnak, és elkezdődik a folyadék veszteség. Az izomzat a hő hatására pedig ellazul, elernyed. A hidegfürdő/zuhany hatására pedig a vér a belső szervek felé áramlik (hogy a legfontosabb területen megmaradjon a szükséges hő) - így ez egyfajta „ér-tornát” jelent, a szívműködés fokozódik, a hideg hatására az izomtónus fokozódik. Mindezt összefoglalva tehát: az edzéshez hasonlóan a szaunázás terheli a szervezetet, és ezért TILOS betegen, lázasan-hőemelkedéssel, friss sérüléssel (húzódás, szakadás, törés…) vagy terhesen szaunázni! A szervezetnek ezekben az állapotokban épp elég feladat, hogy energiát szolgáltasson a gyógyulásra (vagy terhesség esetén a másik élet fenntartására!), ne terheljük le pluszban!

 

 Fitneszanyu-tipp: Ne feledkezzünk meg a szaunázás etikettjéről sem!
–általában ki van írva, hogy fürdőruha használata kötelező-e vagy sem, erre figyeljünk
–megfelelő kommunikáció: a mellettünk ülők relaxálnak, vagy beszélgetnek?
–gyerekek: 3 éves kortól be szabad vinni, de azonnal szóljon, ha nem esik neki jól! Figyeljünk, hogy ne járkáljon ki-be, ne hangoskodjon
–finn szaunában, ha saját illóolajjal érkezünk, kérdezzük meg a többieket, hogy használhatjuk-e!
–törölköző, papucs általában mindenhol kötelező!

 

Üdv, Blanka

 

Még több tipp és leírás fitness, életmód témában >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9316303302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása