Fitneszedző és coach anyuka életmód tippjei

Fitneszanyu Blog

Fitneszanyu Blog

Ezért hízlalnak DUPLÁN az online játékok és a görgetés!

2023. december 02. - Blanka Hámori

Miért is hízlalnak az online játékok, a PS vagy XBox és a görgetés? Mármint nem csak az ülés, hanem még egy biológiai oka is van a folyamatnak...

A stresszhelyzetben többféle stresszhormonunk termelődik, ilyen a kortizol is. Ennek a hormonnak van egy olyan szerepe is, hogy a stresszhelyzet után ÉHSÉGET generál. Miért? 

Evolúciósan a stresszhelyzet (mammutvadászat, tigris elől menekvés) általában nagyfokú FIZIKAI energiaveszteséggel járt, így a túlélésünk záloga volt az emlékeztető, hogy ezt a nagy veszteséget pótoljuk - vagyis együnk. Ez lett a kortizol egyik szerepe. 

 

 

A 21. században a stresszhelyzeteink azonban NEMIGAZÁN járnak valódi fizikai energiavesztéssel! A főnökkel való veszekedés, a családi konfliktusok vagy anyagi gondok valóban stresszes témák, azonban nagyfokú fizikai energiavesztéssel nem jár, vagyis

az ezek utáni éhségérzet valós, de nem hasznos, mert nincs mit pótolnunk!

 

 

Az online játékokkal járó stresszt az agy ugyanúgy valós stressznek érzékeli, túlélési harcnak, mint ha a valóságban harcolnánk vagy menekülnénk...

Ugyanez van a görgetéssel is, ami (érdekes módon) szintén stresszt jelent, hiszen izgatottan várjuk az újabb és újabb információkat minden lehúzásnál...

...csakhogy mindkettő üléssel / állással jár, nem pedig valós energia-vesztéssel (mint mondjuk a klasszikus játkok, mint a fogócska vagy kidobós...), így ha később a kortizol-okozta éhség fellép és valóban eszünk is, akkor egészen biztosan RAKTÁROZNI FOGJUK A KALÓRIA TÖBBLETET!!

 

 

A stressz mindig egyfajta éhségérzettel jár, hisz

a kortizol nem tudja, hogy a mammuttal való hadakozás vagy röplabda mérkőzés okozta stressz (és izzadás) vagy egy ágyonfekvős kommentháború okozta stresszről van-e szó! 

 

Olvasd el az idevonatkozó részt a Klubban, ahol pontosan a VALÓS ÉHSÉG FELISMERÉSÉRŐL tettem ki új anyagot és tesztet a napokban! 

Vagy vásárold meg az új anyagomat, a Form & Flow programot, melynek alapja, hogy légy jobban, élvezd az életed és ezzel párhuzamosan alakulj-formálódj! 

 

playstationq-thumbnail-1692760781377.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fitneszanyu.blog.hu/api/trackback/id/tr1018272471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása